Skip to main content

5. Health is better than wealth -Transformation of Sentences

1.Health is better than wealth. (Use: preferable)

Ans. Health is preferable to wealth.

2. He took every care yet he died. (Use : In spite of....)

Ans.In spite of taking every care he died.

3.Does anyone like paying fine? (Use: No one......)

Ans. No one like paying fine.

4. Beside making a promise, he kept it. (Use: Not only, but also)

Ans. He not only made a promise but also he kept it.

5. This watch may be expensive but I will by it. (Begin : However......)

Ans. However expensive the watch maybe but I will buy it.

6. It would be sensible to take him to hospital, before he collapse. (Begin : We had......)

Ans.We had been sensible enough to take him to the hospital before he collapse.

7. You would help me greatly by your advice. (Begin : I would.....)

Ans. I would be greatly helped by your advice.

8. Reema is not the cleverest girl in the class. (Ends :......than Rima)

Ans. Many other girls are clever in the class then Reema.

9.He is not only a good orator , but also an excellent actor. (Begin : Besides being.......)

Ans. Besides being a good orator he is an excellent actor.

10. They said , " We are sure Anil was here last month." (Begin : They said......)

Ans. They said that they were sure that Anil was here last month.

11.To show disrespect to your teacher is not good. (Begin : It......_)

Ans. It is not good to show this respect to your teacher.

12.The result surprised everybody in the town. (Begin : The result took.....)

Ans. The result took everyone to surprise.

13.Sand and potash largely make glass. (Begin : glass is .....)

Ans. Glass is largely made of Sand and Potash.

14. Shut the gate at once," the manager said to the gentleman. (Begin : The manager ordered....)

Ans. The manager ordered the gentleman to shut the door at once.

15. You remembered to post the letter, didn't you. (Begin : you didn't .......)

Ans. You didn't remember to post the letter.

16. To sleep under a tree at night is not advisable. (Begin : It is ....)

Ans. It is not advisable not to sleep and directory and directory under a tree.

17. He is too old for the job. ( Remove "too")

Ans. He is so old that he cannot do the job.

18. He saw the police and ran away. (Begin : As soon as ......)

Ans. As soon as he saw the police then he ran away.

19. It does not matter if we lose. (Begin : What if....)

Ans. What if we lose that it.

20.He is sorrowful, but yet hopeful. (Begin : Notwithstanding.....)

Ans. Notwithstanding the fact that he was sorrowful but also helpful.

Comments

You may Also Read This

Weekly Popular

Postmaster for Class 8 Question Answer English Literature

Reference to The Context (1)Thus they talked about half forgotten incidents, forgetting about matters of greater importance ,and often it would get very late. Q(a):    Who does 'they' refer to? What would they talk about ? Ans. :    They referred to Ratan and the Postmaster. They would talk about Ratan's family.Postmaster used to ask Ratan if she remembered her matter and their conversation would start. Back To Top Q ( b  ):    What happened when it got very late? Ans. :    If they got very late the postmaster would feel too lazy to cook and Ratan would quickly light a fire and toast some unleavened bread.This along with the cold leftover of the morning meal was enough for this supper. Back To Top Q ( c ):    What does 'forgetting about matters of greater importance' mean here? When postmaster and Ratan would strike up a conversation they would forget that the dinner needed to be cooked. Back To Top (3)  It got late, but

Change the sentences -Verb Tenses Worksheets

How to learn english grammar was always a concern for lower class children. These are the practice worksheet to give an idea for sentences of  present and past tense for class or grade 3 students. You are requested to give your sentences as feedback below this post to help  others  and yourself. The answer will be posted soon. Question - Change   the sentences  as directed in the bracket. *Raju was a ten year old boy. ( Present simple ) *Seema goes to the party. ( Past continuous ) *He runs very fast. ( Present Interrogative ) *They didn't make mistakes. ( Past Interrogative and Negative ) *Soma has given me a pen (past negative ) *Sheela finished her homework.  ( Present Perfect ) *Is Rahul singing a song.  ( Present simple negative ) * Mohandas writes a story. ( Simple past ) * Boys played cricket ( present continuous ) * Sony gave me a pen.( present perfect ) * Rahman finishes his work in time.( Simple past ) * Was Gopal parking his car ?( present neg

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सुन्द

In the Bazaars of Hyderabad Question Answer for class 8 , 9, 10 English Literature

- Sarojini Naidu. For class 10 level Read at bottom part. Reference to The Context (1) What do you sell, O ye Merchants? Richly your wares are displayed. Q ( a ):    Where are the merchants? What are they doing ? Ans. :    The merchants were in the Bazaars of Hyderabad.They were selling costly goods. Q ( b ):    Name the goods on sell in this patricular shop.Describe their colourful appearance. Ans. :    The goods on sale were turban, tunics, mirrors and daggers. The turbans were red and silver colour, tunics were made of shining purple brocade, mirrors were framed with yellow amber and the daggers had handles of jade. Q ( c ):    Give the meaning of mirrors with panels of amber. Ans. :    The mirrors sold by the merchants in the bazaar were framed with a yellow colour stone. Q ( d ):    Who are likely to buy the tunics of purple brocade and daggers with handles of jade? Ans. :    Rich mens of Hyderabad like the Nizams and the noble were

Featured Post

8. Hindi Dictation (IMLA) Writing Practice - तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास

This Hindi dictation video is tried to provide practice of hard Hindi words (तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास ). The dictation was created in set of three hards words. E.G three words are dictated at a time with a provision of time so that learner can write them. After that those words are written so that you may check and correct those. -These words are those type in which mistakes are done by many learner.