Skip to main content

4. He said, "When is the next train?"-Change Narration

17. He said, "When is the next train?"

Ans.: He asked when the next train was.

18. "Where is your little companion?" He said to the children.

Ans.: He asked children where their little companion was.

19. He said to me, "Are you well?"

Ans.: He asked me if he was well.

20. He said, "Do you know me?"

Ans.: He asked if she knew her.

21. Ram said to hurry , "Will you go there?"

Ans.: Ram asked Hari if he would go there.

22. The teacher said , " why are you late Ram?"

Ans.: The teacher asked Ram why he was late.

23. He said , , " Is it day or night?"

Ans.: He asked if it was day or night .

24. " Will you be here for the next five minutes?" He said, "yes", I answered.

Ans.: He asked me if I would be there for the next five minutes and I answered yes.

 4. He said, "When is the next train?"-Change Narration

25. The teacher said , " Who does own this office book?"

Ans.: The teacher asked who owned that office book .

26. " Do you like this ?" He said ,"yes", I answered.

Ans.: He asked me if he like that and I answered yes.

27. He said, " Will you come to the cinema?" ,I said ,"yes."

Ans.: He asked me if I would come to the cinema and I answered yes.

28. I said to him, " Have you prepared your lesson? ",He replied, "yes."

Ans.: I asked him if he had prepared his lessons and he answered yes .

29. Sumita said to Prabal , "good morning.How are you?"

Ans.: Sumita wished Prabal good morning and asked how he was .

30. The boy said to the teacher , " May I enter the class, sir?"

Ans.: The boy asked the teacher if he might enterthe class.

31. He said , " Do you know who is coming? "

Ans.: He asked me weather I knew who was coming .

32. Hello! he said, "Do you need any help?"

Ans.: He wished me hello and asked if I needed any help.

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सु

74. Hindi Dictation Words for Class 5 (Grade 5) | IMLA for Class 5

This video has the most usable Hindi Dictation words for class 5 and few hard words were also selected that are of standards of Grade 5. This one video will improve the Hindi writing of the students who are in class 5 (Grade 5). The collected words are mostly used in our day to life. Few Dictation Words in a picture These Hindi dictation words of the image can also be used by parent to dictate. All were posted on youtube community center. Either watch the video or you can take these images as slide

List of Hindi Difficult Words

Learning Hindi is easy if we are going in right way. Many of us are struggling for Hindi learning. We already have created Youtube videos for learning hindi . However We need practice to write correctly. This is the list of Hindi words in which a student of class 5 have created mistakes are. This is a tested list of words. I think many students do mistakes while writing these Hindi words. I suggest you to practice these words and post your mistakes if possible. There are Videos at the end for learning Hindi उचित  पछताएगा न्याय गिर बकरी पेचिश पीलिया त्वचा योग्य मानव इकाई व्यवस्थित वर्णमाला उच्चारण व्यवस्थापना उच्चारित  इकाईयां तुम्हारे  विवाह  धृष्टता दूँगी पक्षी विशेष समाज ब्राह्मण पहरा कार्य प्राप्त खरीद शीतल जादू स्वच्छ वायु बीमारी पढ़ने अकाल समस्याए  प्रयोग अविष्कार देवदार रसायनों आत्मकथा परिशान बचाया चंगुल कूदना भावना सहभागिता पढ़ाई निगरानी चिंता मौखिक संस्कृत इसलिए देवनागरी लिपि उचित विमाला ओत

Question Answer of Violet Poem Class 5 | English Literature

By JANE TAYLOR( 1783–1824) Question 1 : What is the colour of the flower? Question 2 : What does the poet mean by a 'rosy bower'?(tick the correct meaning )- Options are: a) shower of roses, b) A pleasant place in the shade under rose plants, c) A hut covered with roses? Question 3 :Why does the poet want the violet to be in a rosy bower? Question 4 :What lesson does the violet teach us? Answer 1 >> Answer 2>> Answer >> Answer 4 >> Answer starts below: Answer 1: The colour of the flower was violet . Back To Top Answer 2: The option is "b". Back To Top Answer 3: The poet wants the violet to be in the rosy bower to show its beauty . So that the poet can go to the valley to see the beautiful flowers. Back To Top Answer 4: The poem teach us to be quiet, modest and gentle.. Back To Top

Featured Post

8. Hindi Dictation (IMLA) Writing Practice - तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास

This Hindi dictation video is tried to provide practice of hard Hindi words (तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास ). The dictation was created in set of three hards words. E.G three words are dictated at a time with a provision of time so that learner can write them. After that those words are written so that you may check and correct those. -These words are those type in which mistakes are done by many learner.