Skip to main content

2 He said I wonder if I will meet those officers again Begin: He wondered that

1. He said I wonder if I will meet those officers again. (Begin: He wondered that....)

Ans.He wondered if he would meet those officers again.

2. To squander away your money is very disappointing. (begin it is.. )

Ans. It is very disappointing that you are squandering away your money. .

3.This is the best book that I have read. (begin: I have not read....)

Ans. I have not read any other best book than this.

4. Do not be greedy and you will be happy. (Begin : If ....)

He said I wonder if I will meet those officers again Begin: He wondered that

Ans. if you will not be greedy you will be happy.

5.This is not the way a gentleman should behave. (Begin : Is that....)

Ans. Is that a way a gentleman should behave.

6. First deserve then Desire. (begin Don't Desire....)

Ans.Don't desire when you don't deserve.

7.Hospital staff must admit all emergency cases. ( Begin: All emergency cases....)

Ans. All emergency cases must be admitted by all hospitals. .

8."I have had fever for many days, doctor", said he. ( Begin: He said to the doctor that....)

Ans. He said to the doctor that he had had fever for many days.

9. She said, "I think I may complete this project tomorrow ." (Begin : She said that ......)

Ans. She said that she thought she might complete that project the next day.

10.To destroy the wildlife is unwise. (begin : . (Begin :it is......)

Ans. It is unwise to destroy the wildlife.

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सु

List of Hindi Difficult Words

Learning Hindi is easy if we are going in right way. Many of us are struggling for Hindi learning. We already have created Youtube videos for learning hindi . However We need practice to write correctly. This is the list of Hindi words in which a student of class 5 have created mistakes are. This is a tested list of words. I think many students do mistakes while writing these Hindi words. I suggest you to practice these words and post your mistakes if possible. There are Videos at the end for learning Hindi उचित  पछताएगा न्याय गिर बकरी पेचिश पीलिया त्वचा योग्य मानव इकाई व्यवस्थित वर्णमाला उच्चारण व्यवस्थापना उच्चारित  इकाईयां तुम्हारे  विवाह  धृष्टता दूँगी पक्षी विशेष समाज ब्राह्मण पहरा कार्य प्राप्त खरीद शीतल जादू स्वच्छ वायु बीमारी पढ़ने अकाल समस्याए  प्रयोग अविष्कार देवदार रसायनों आत्मकथा परिशान बचाया चंगुल कूदना भावना सहभागिता पढ़ाई निगरानी चिंता मौखिक संस्कृत इसलिए देवनागरी लिपि उचित विमाला ओत

74. Hindi Dictation Words for Class 5 (Grade 5) | IMLA for Class 5

This video has the most usable Hindi Dictation words for class 5 and few hard words were also selected that are of standards of Grade 5. This one video will improve the Hindi writing of the students who are in class 5 (Grade 5). The collected words are mostly used in our day to life. Few Dictation Words in a picture These Hindi dictation words of the image can also be used by parent to dictate. All were posted on youtube community center. Either watch the video or you can take these images as slide

Question Answer of Violet Poem Class 5 | English Literature

By JANE TAYLOR( 1783–1824) Question 1 : What is the colour of the flower? Question 2 : What does the poet mean by a 'rosy bower'?(tick the correct meaning )- Options are: a) shower of roses, b) A pleasant place in the shade under rose plants, c) A hut covered with roses? Question 3 :Why does the poet want the violet to be in a rosy bower? Question 4 :What lesson does the violet teach us? Answer 1 >> Answer 2>> Answer >> Answer 4 >> Answer starts below: Answer 1: The colour of the flower was violet . Back To Top Answer 2: The option is "b". Back To Top Answer 3: The poet wants the violet to be in the rosy bower to show its beauty . So that the poet can go to the valley to see the beautiful flowers. Back To Top Answer 4: The poem teach us to be quiet, modest and gentle.. Back To Top

Featured Post

8. Hindi Dictation (IMLA) Writing Practice - तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास

This Hindi dictation video is tried to provide practice of hard Hindi words (तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास ). The dictation was created in set of three hards words. E.G three words are dictated at a time with a provision of time so that learner can write them. After that those words are written so that you may check and correct those. -These words are those type in which mistakes are done by many learner.