Skip to main content

Answer of "Season" English Literature Class 6

Question 1. Describe in your own words-
a)Summer in the hills.
b)Summer in the plains.

Answer 1. a)Summer in the hills: Summer in hills are welcomed with happiness. It is because the people face the severe cold for longer period of the year. Therefore Summer brings happiness for the hilly area. The little birds sit on the door and expresses their happiness.

b)Summer in the plane: Summer in plain is very much painful. It makes people dry. People search shade to escape the blazing sun. Summer in plain area is not welcomed by the people. It creates the scarcity of water in plain area. Therefore I can say that Summer season in plain area is opposite to that of hilly area.

Question 2. What are the characteristics of spring ?

Answer 2. In most of the countries Spring is a pleasant time. After coldness of winter the mellow warmth of Spring brings very good feeling for everyone. Trees grow new leaves. Flower blooms and birds build their nests. The countryside looks green with life.

Question 3. Why are rains welcome in tropical countries ?

Answer 3.In tropical countries rain is welcomed by the people. It brings the cool and relief after heat of the Summer. The nature looks fresh and clean. It seems that there are no dust in the air. The green colour of the leaves look very much clean and fresh.

Question 4. Who was Persephone? Who carried her away

Answer 4. Persephone was the daughter of Zeus; who was the king of the gods. She was a beautiful girl with pink cheeks like apple blossoms and blue eyes like the blue of the sky on a sunny April Morning.
Hades was the grim ruler of the Underworld, the Land of the Dead. He was a lonely king with shadow and ghost for his companions.

Question 5. What happened to the earth when Persephone was away? Why was it so ?

Answer 5. When Persephone was away , her mother Demeter wandered sadly over the earth. Demeter neglected all her duties. Therefore the crops failed and the ground becate barren.

As she was corn-goddess and looked after the harvest,the crops failed and the ground became parched and barren. It seemed that the earth felt sorry for Demeter and mourned with her.

Question 6. How did Demeter discover what happened to her daughter ?

Answer 6. Demeter continued her search. One day she was passing by a stream of Sicily island, she saw the girdle of Persephone near the shore. She conclded from the girdle as the girdle is saying "I am the nymph of the stream. I came up from the underworld". She had got married with the king Hades ; who was the king of the Underworld.

Question 7. How did the Greeks explain the coming of spring ?

Answer 7.The Greeks explain the coming of spring with a brilliant story. In which Persephone came back from the Underworld and stays with her mother. At such time the trees are covered with blossoms, the birds sing , and the green earth seems to be full of joy. The presence of Persephone on earth brings spring and fine weather.

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सु

List of Hindi Difficult Words

Learning Hindi is easy if we are going in right way. Many of us are struggling for Hindi learning. We already have created Youtube videos for learning hindi . However We need practice to write correctly. This is the list of Hindi words in which a student of class 5 have created mistakes are. This is a tested list of words. I think many students do mistakes while writing these Hindi words. I suggest you to practice these words and post your mistakes if possible. There are Videos at the end for learning Hindi उचित  पछताएगा न्याय गिर बकरी पेचिश पीलिया त्वचा योग्य मानव इकाई व्यवस्थित वर्णमाला उच्चारण व्यवस्थापना उच्चारित  इकाईयां तुम्हारे  विवाह  धृष्टता दूँगी पक्षी विशेष समाज ब्राह्मण पहरा कार्य प्राप्त खरीद शीतल जादू स्वच्छ वायु बीमारी पढ़ने अकाल समस्याए  प्रयोग अविष्कार देवदार रसायनों आत्मकथा परिशान बचाया चंगुल कूदना भावना सहभागिता पढ़ाई निगरानी चिंता मौखिक संस्कृत इसलिए देवनागरी लिपि उचित विमाला ओत

74. Hindi Dictation Words for Class 5 (Grade 5) | IMLA for Class 5

This video has the most usable Hindi Dictation words for class 5 and few hard words were also selected that are of standards of Grade 5. This one video will improve the Hindi writing of the students who are in class 5 (Grade 5). The collected words are mostly used in our day to life. Few Dictation Words in a picture These Hindi dictation words of the image can also be used by parent to dictate. All were posted on youtube community center. Either watch the video or you can take these images as slide

Question Answer of Violet Poem Class 5 | English Literature

By JANE TAYLOR( 1783–1824) Question 1 : What is the colour of the flower? Question 2 : What does the poet mean by a 'rosy bower'?(tick the correct meaning )- Options are: a) shower of roses, b) A pleasant place in the shade under rose plants, c) A hut covered with roses? Question 3 :Why does the poet want the violet to be in a rosy bower? Question 4 :What lesson does the violet teach us? Answer 1 >> Answer 2>> Answer >> Answer 4 >> Answer starts below: Answer 1: The colour of the flower was violet . Back To Top Answer 2: The option is "b". Back To Top Answer 3: The poet wants the violet to be in the rosy bower to show its beauty . So that the poet can go to the valley to see the beautiful flowers. Back To Top Answer 4: The poem teach us to be quiet, modest and gentle.. Back To Top

Featured Post

8. Hindi Dictation (IMLA) Writing Practice - तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास

This Hindi dictation video is tried to provide practice of hard Hindi words (तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास ). The dictation was created in set of three hards words. E.G three words are dictated at a time with a provision of time so that learner can write them. After that those words are written so that you may check and correct those. -These words are those type in which mistakes are done by many learner.