Skip to main content

Answer of 'Up In the Air' English Literature Class 6

Question 1. Who lived at Number 17? How could one reach it?

Answer 1.Mr. and Mrs Banks lived there with their four children.

It was situated in Cherry Tree Lane. One can reach by enquiring the policeman at the cross road. He will points the required road. From there first to your right second to your left and then right again to reach at Number 17.

Question 2. Describe the appearance of Marry Poppins?

Answer 2.Marry Poppins was quite strange in physical look. She was holding her hat in one hand and she was carrying a bag in other. She was thin with large feet and hands. Her eyes were smalll with peering blue.

Question 3. Why did Michael think Mr Wigg was called so?

Answer 3.Michael thought was matching with the activity of Uncle Albert whose behaviour and lifestyle was full of funny activity. At his birthday ( Friday) he used to feel a surprising thing in himself. On his birthday he becomes so filled with laughig gas that he couldn't keep him on the ground. With that funny thought he used to feel like a balloon and used to become floating in air. That is why his name was so called Mr Wigg.

Question 4. Do you think Mr Wigg was funny? Give reasons for your answer.

Answer 4. Mr Wigg was very funny. He can laugh at almost everything. He is very cheerful man. As and when a funny thought comes to his mind , he becomes like a balloon and finally he remains floating in the air untill he he can think something sad or serious. On Friday which was his birthday he was in a circus. On that day he was so amused that he was in the air for 12 hours and finally got down at stroke of midnight because the next day was Saturday.

Question 5. What did Marry Poppins consider undignified? What is your opinion about it?

Answer 5. Roaring with laughter in the air of All three Mr Wigg, Jane and Michael was very displeasing to Marry Poppins . This was very undignified for her. I think in this type of situation when everyone use laugh and someone don't get the reason of laughing then he will feel isolated from the social point of view. Therefore it is very usual to be displeasing for him.

Question 6. What brought Mr Wigg and the guests down on the floor with a thud? Why do you think it brought them down?

Answer 6.The thought that they would have to go to home was the first sad thought of the day and the moment it came to their mind the laughing gas went out of them and they got down with a thud.

Sudden thought of going home is very critical thought for anyone. The momenint of this thout immediately stopped their laughter and turned them to sad state of mind. That is why this thought brought them down.

Question 7. Did the children enjoy Mr Wigg's tea party? Why do you think so?

Answer 7. The children fully enjoyed the tea party. It because they laught fully on that day . This kind of thing was very unusual for them. That gave a new charm to the children. They also saw to laught at almost everything from Mr Wigg. It was a great experience of their life to remain in the air and having tea with a hanging table in the air. It is because of this type of funny situation and their involvement I think they fully enjoyed the tea party of the afternoon.

This is a extract of a popular children's book , Marry Poppins. ... P. L. Travers

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सुन्दर थीं औ…

Question Answer of 'Daffodils' | English Literature

Question 1: Describe in your own words the poet's feelings when he sees the host of golden?Answer 1: The poet was thrilled to see a host of golden daffodils by the side of the lake under the trees moving their head in a joyful dance . They seemed to be dancing like a human being expressing their energy and joy. When the poet saw the flowers, his imagination traveled to another world to find a comparison. He was reminded of the stars twinkling in the milky way at night . The long line of the daffodils flowers bore comparison with the bright stars seen across the night sky Question 2: Why does the poet say I gazed and gazed but a little thought / what wealth that show to me had brought? Answer 2: the poet was alone full stop he was moving about aimlessly over the high valleys and hills watching the beautiful scenes of nature full stop suddenly he saw a great number of golden coloured flowers by the side of the lake under the trees moving their heads in joyful dance . Waves in the l…

If I were a Cloud Essay In Hindi | यदि मै बादल होता निबंध

मैने कल रात एक सपना देखा, कि मैं एक बादल था। मैं वाष्प से बना था और मुझ में पानी था। मैं पानी से बोझिल था, और बौछार करने के लिए इंतजार कर रहा था । मै अपने आपको किसी भी आकार भें ढाल सकता था । थोड़ी ही देर में मै कुत्ता बन गया जो मुंह मैं एक हड्डी लिया हुआ था । बच्चे मेरी तरफ उंगली उठाकर कह रहे थे कि देखो बादल कुत्ता जैसा दिखता है। दूसरे दिन मैं अपने आपको उपयोगी बना दिया। मैं ऐसी जगह गया जहां पर लोग सूखे से फैली भुखमरी से मर रहे थे । मैने वहां के लोगों में क्रोध और दुःख दोनों देखा। लोग मेरे इंतजार में प्रार्थना कर रहे थे। थोड़ी ही देर में मैं वहां छा गया और अपने आपको पूरी तरह खोल दिया | वहां की जमीन को मैने बारिश से सराबोर कर दिया । लोग बहुत खुश हो गए। वो ऊपरवाले की प्रार्थना करने लगे और खुशी से नृत्य करने लगे । दूसरे दिन मैं ऐसी जगह था , जहां चारो तरफ पानी ही पानी था । लोगों को मैं डूबते हुए देख रहा था । मै सोचा शायद मेरे मां बाप ने ऐसा किया था । क्योंकि के इन मनुष्यों के प्रकृति के विरुद्ध कार्यो से बहुत नाराज थे। मै चुपचाप उन्हें डूबते हुए और उन्हें उनके पापों के कारण भु…

In the Bazaars of Hyderabad Question Answer for class 8 English Literature

-Sarojini Naidu.
Reference to The Context (1) What do you sell, O ye Merchants? Richly your wares are displayed.Q ( a ):    Where are the merchants? What are they doing ? Ans. :    The merchants were in the Bazaars of Hyderabad.They were selling costly goods.
Back To TopQ ( b ):    Name the goods on sell in this patricular shop.Describe their colourful appearance. Ans. :    The goods on sell were turban, tunics, mirrors and daggers. The turbans were red and silver colour, tunics were made of shining purple brocade , mirrors were framed with yellow amber and the daggers had handles of jade.
Back To TopQ ( c ):    Give the meaning of mirrors with panels of amber. Ans. :    The mirrors sold by the merchants in the bazaar were framed with a yellow colour stone.
Back To TopQ ( d ):    Who are likely to buy the tunics of purple brocade and daggers with handles of jade? Ans. :    Rich mens of Hyderabad like the Nizams and the noble were to buy these costly items.
Back To Top(2) What do …

Question Answers 'The Happy Prince' - English Literature | Reference to Context

Question 1: Why is the prince called happy? Was he really happy ? Question 2: Why does the Happy Prince send a Ruby for the seamstress ?
Question 3: For whom does the Prince give away his eyes and why ? Question 4 : Why did the Swallow not leave the Prince and go to Egypt?
Question 5: Why does God consider the leaden heart and the dead bird as the two most precious things in the city?
Answer 1 >>
Answer 2>>
Answer 3>>
Answer 4>>
Answer >>
Story in Video >>


Story in video
Reference to the context 1: "I hope the town had made perfections."
Question 1: Who said these words to whom and 5?
Answer >>
Question 2: Where does the Swallow find his shelter ?
Answer >>
Question 3 : Why does the Swallow say that he had a golden bedroom ?
Answer >>
Question 4: What happened when the Swallow prepared to go to sleep ?
Answer >>
Reference to the context 2: " Dear little swallow, you tell me of marvelous things, but more marvelous…

List of Hindi Difficult Words

Learning Hindi is easy if we are going in right way. Many of us are struggling for Hindi learning. We already have created Youtube videos for learning hindi . However We need practice to write correctly. This is the list of Hindi words in which a student of class 5 have created mistakes are. This is a tested list of words. I think many students do mistakes while writing these Hindi words. I suggest you to practice these words and post your mistakes if possible. There are Videos at the end for learning Hindi
उचित 
पछताएगा
न्याय
गिर
बकरी
पेचिश
पीलिया
त्वचा
योग्य
मानव
इकाई
व्यवस्थित
वर्णमाला
उच्चारण
व्यवस्थापना
उच्चारित 
इकाईयां
तुम्हारे 
विवाह 
धृष्टता
दूँगी
पक्षी
विशेष
समाज
ब्राह्मण
पहरा
कार्य
प्राप्त
खरीद

शीतल
जादू
स्वच्छ
वायु
बीमारी
पढ़ने
अकाल
समस्याए 
प्रयोग
अविष्कार
देवदार
रसायनों
आत्मकथा
परिशान
बचाया
चंगुल
कूदना
भावना
सहभागिता
पढ़ाई
निगरानी
चिंता
मौखिक
संस्कृत
इसलिए
देवनागरी
लिपि
उचित
विमाला
ओतिकड़म
चमत्कार
उपाय
सरोवर

How I Spent My Summer Vacation Hindi Essay for Class 1, 2

गर्मी का मौसम भारत में मई और जून के महीने में आता है । हम इस मौसम में बहुत असहज महसूस  करते हैं।  क्योंकि गर्मी का मौसम  बहुत आसान मौसम नहीं है। इस गर्म से छुटकारा पाने के लिए मैने बहुत पहले से एक शांत जगह पर गर्मी की छुट्टी बिताने की योजना बनाई थी । हम अपने परिवार के साथ कश्मीर चले गये । गर्मी की छुट्टी के दूसरे ही दिन हमने अपना शहर छोड़ दिया । पहले हम एसी टिकट के साथ लंबे समय तक ट्रेन यात्रा का आनंद लिए ।यह कश्मीर की राजधानी तक पहुंचने के लिए बहुत अच्छी यात्रा थी।जब हम वहाँ पर उतरे तब वहाँ का मौसम अछा नही था । हमने देखा वहाँ का मौसम एक दम बदलने लगा ।वहाँ गर्मी का कोई संकेत नही था । जैसे वहाँ हम उतरे तो इन तस्वीरों को देख कर यह महसूस की वास्तव में कश्मीर एक जन्नत है। कश्मीर देखना मेरे बचपन का एक सपना था और जो आज सच हुआ। हम एक होटल ले लिए जो डल झील की नाव पर था । डल झील पर नौकाविहार बहुत अनंददायक था।अन्य अंक भी लिखा जा सकता है। नीचे देखें।बच्चों को गर्मियों की छुट्टियों में आराम मिलता है। अध्ययन का दबाव समाप्त हो जाता है और मन को एक अलग खुशी का अनुभव होता है ।निष्कर…

Father's Help English Literature Question and Answer

By:R.K. Narayan
1. At nine-thirty, when he ought to have been shouting............Q ( A):    What would Swami usually do during prayer time at school? Q ( B ):    What,According to father,is the cause of Swami's headache? Q ( C ):    Is Swami honest in his words? When he give the excuse. Q ( D ):    What was usual activity of Swami mentioned in the first para. Q ( E ):    Why did Swami change his tactics while giving excuse in front of his father? Ans. A:    Swami used to shout during prayer time at school.
Back To TopAns.B :    According to father playing too much on weekends is the cause of Swami's headache.
Back To TopAns.C :    No Swamy is not honest in his word. Swamy changed his tactics as per the situation.
Back To TopAns. D :    Swami used to shout out in the School Prayer Hall during prayer time. This was the usual activity of Swami in the school. Perhaps he doesn't like the system of continuous teaching period after period. And also it may be that he us…