Sep 28, 2017

If area of a square is equal to the area of a rectangle. Is perimeter be equal also?

Equal area of square and rectangle will never have equal perimeter.

This can be illustrated with formula and with a an example.

Let side of a square be x.
Let the length and breadth of a rectangle be l and b whose area is equal to the area of the square.
 area of a square is equal to the area of a rectangle. Is perimeter be equal also
I am taking few value of side of the square and taking the equal area the length and breadth are set a value.
Case 1:
let x=2

Therefore X2 = 4
Let l=4
and b=1
So that the area remain same.
suppose the perimeter of the rectangle be greater than the perimeter of the square.
Therefore
2(l+b)-4x will be positive.
2(4+1)-4*2
=10-8
=2

Case 2:
let x=4

Therefore X2 = 16
Let l=8
and b=2
So that the area remain same ie 16 unit.
Let check again:
2(l+b)-4x will be positive.
2(8+2)-4*4
=20-16
=4

Case 3:
let x=8

Therefore X2 = 64
Let l=16
and b=4
So that the area remain same ie 64 unit.
Let check again:
2(l+b)-4x will be positive.
2(16+4)-4*8
=40-32
=8

Therefore in all three cases we noticed that the perimeter of the rectangle is always positive.

Therefore if the area of a square and that of a rectangle are equal then the perimeter of the rectangle will always be greater.

Please comment if you are satisfied with the answer.

Read More

Sep 27, 2017

Essay on A Visit to a Park in Hindi

पार्क एक ऐसी जगह है जहां हम आनंद ले सकते हैं और अपने परिवार और दोस्तों के साथ अच्छा समय बिता सकते हैं।

मैं वसंत के महीने में अपने परिवार के साथ एक पार्क का दौरा किया । यह मेरे लिए बहुत मजेदार दिन था । उत्तोलक पर और उसके आस पास खेलने मे बहुत मज़ा आया।  जब हम पार्क में प्रवेश कर रहे थे। तो हमें पफेटलेट दिए गए थे जिनमें बताया गया था, कि इस पार्क का निर्माण क्यों किया गया था। और यह लिखा था कि "यह पार्क मैरी की याद में बनाया गया है। जो पार्क और हरियाली से प्यार करते थे "। मैरी राष्ट्रपति की बेटी थी। थोड़ी ही देर बाद में पार्क में मेरा सबसे अच्छा दोस्त मिला । फिर हम एक साथ मिलकर कई मज़ेदार गेम खेले । यह दिन मेरे लिए पूरा रोमांचक था। मेरी मां ने स्वादिष्ट सैंडविच, सलाद और फलों के रस को तैयार किया।

essay on visit to a park in Hindi

 पार्क के बीच में, मेरे दोस्त एमी और मैंने एक मेहराब देखा जो कार्नेशन और लताओं के साथ सजाया गया था। यह एकदम असाधारण दिख रहा था । हमने मेहराब के पास खड़े होकर ढेर सारा फोटो खिचवाए । पास में एक खूबसूरत तालाब था , जिसमे बतख और मेंढक थे । यह एक बहुत सुंदर दृश्य था। पार्क में हरियाली आँखों के लिए बहुत सुखदायक थी। हम आयिशक्रीम और पॉपकॉर्न खरीदे और खाते खाते दृश्य का आनंद उठाए । वहां एक और बड़ा तालाब था जहां हम बोटिंग किए। एमी और मैं नाव की सवारी करने के लिए बहुत उत्साहित थे। मेरे परिवार के सदस्यों ने भी नाव की सवारी की थी जो उन्हें बहुत पसंद आया था। पार्क में गुलाब, लिली, सूरजमुखी, कमल, मैरीगोल्ड, फर्न आदि जैसे कई सुंदर फूल और पौधे थे। कुल मिलकर यह एक बेहद आनंद भरा अनुभव था जो हमे वर्षों तक याद रहेगा

You can also read : Essay on A Visit to a Park in English

Please comment if you want to add few more interesting points to this essay . हिंदी में एक पार्क की यात्रा पर निबंध
Read More

Sep 25, 2017

The Arrow and The Song English Literature for Class 5

Question:1.What are the things that poet sent into the air?

Answers: 1. The poet sent an arrow and a song into the air.

Question:2.Is there ay way of finding out where a song goes ?

Answers: 2. No, None has so keen and strong sight that can follow the flight of song. But if someone else repeats the song, then we can make out were it had landed.

Question:3.In poetry, sometimes a word isgiven a new and unusual form . Can you find any such word in this poem? How would it be written in prose ?

Answers: 3. 'Breath' to write the simple form of breathe in a close we write sang or sing. .

Question:4. Where did the poet find the arrrow ?

Answers: 4.The poet found the arrow unbroken in an oak. .

Question:5.What do you think the poet means who he says, And the song from beginning to end, I found again in the heart of a friend.

Answers: 5. By these two lines the poet meant that , when he heard the song which he sang long ago from his friend he came to know that the song was deep rooted in the heart of the linsteners and was not forgotten long after it was heard no more. .

class='shadow' alt=' '
Read More

Sep 21, 2017

My Brother Essay in Hindi For Class 4

मेरा एक भाई है। वह बहुत शरारती है। वह मेरी सेवा करता है, और मेरे लिए फ़िक्रमंद भी रहता है । वह मुझे बहुत प्यार करता है।

  हम एक-दूसरे के साथ बहुत खेलते हैं। वह हमेशा अध्ययन में मेरी मदद करता है। जब भी मैं उसकी अनुमति के बिना उसके सामान को छूता हूं तो कभी-कभी वह मुझसे नाराज़ हो जाता है। लेकिन थोड़ी देर बाद वह मुझसे माफी माँग लेता है । इसमें कोई संदेह नहीं है कि वह एक बहुत ही बुद्धिमान व्यक्ति है। मेरा भाई मेरे साथ अपना सामान शेयर करता है।

My Brother Essay in Hindi For Class 4

वह क्रिकेट में अपने कौशल के लिए अपने स्कूल में लोकप्रिय हैं। वह नृत्य, संगीत और कला जैसे अन्य क्षेत्रों में भी भाग लेता है। साथ ही, वह परीक्षाओं में अच्छे ग्रेड प्राप्त करता है। दूसरे शब्दों में, वह आल राउन्ड़र है। वह आसानी से किसी के साथ बातचीत कर सकता है। और इस कारण उसके पास बहुत सारे दोस्त हैं। वे हमारे घर आते हैं, और हम दोनों के साथ खेलते हैं। वह मेरे साथ अपने खाली समय में वीडियो गेम, कैरम, सांप और सीढ़ी और कई और खेल खेलते हैं। वह किसी भी गेम को जीतने के लिए मुझे कई युक्तियां सिखाता है। जब भी हमारे माता-पिता घर से बाहर होते हैं, तब वह मेरा ध्यान रखता है। वह मुझे छोटी कहानियाँ सुनाता है। कभी-कभी वह छोटी-छोटी चीजों के लिए मेरे साथ मूर्खतापूर्ण लड़ता है। और फिर हम तकिया लड़ाई शुरू कर देते हैं। जब मै टेलिविज़न का रिमोट नहीं देता हूँ तो वह मुझ पर चिल्लाता है । टीवी देखते समय कभी-कभी हम एकदम नही झगड़ते हैं, और और हम दोनो एक साथ अपना पसंदीदा टीवी शो देखते हैं। और उसका भरपूर आनंद उठाते हैं। वह मेरे साथ सब कुछ शेयर करता है। और मैं उसके साथ अपनी भावनाओं को शेयर करने मे बहुत सहज हूं। वह न केवल मेरे भाई है, बल्कि वह मेरा सबसे अच्छा दोस्त भी है। मैं अपने भाई से बहुत प्यार करता हूँ।

This essay is available in English here www.essssay.com

Read More

Answer 2nd Part Parables from the Bible English Literature Class 5

Question answer 2nd Part Parables from the Bible English Literature Class 5 Question:1.How did the younger son behave when he realised that he had made a bad mist?

Answers: 1.When the younger son realised that he had made a mistake, he thought of going back to his father and apologising for the mistake he had done. He realised that by disobeying his father he had sinned against heaven and his father . He also thought of repenting by working as a servant for his father.

Question:2.How did his father receive him when he returned home?

Answers: 2. When the son was returning home, his fathersaw him and was filled with pity for him. He ran to his son, threw his arms around him and kissed him.

Question:3.What does the father means when he says, "This brother of yours was dead and is alive again " ?

Answers: 3. The father ment when he says, This brother is alive again- he had fallen into bad and evil habits, but he has now reformed.

Question:4. Why was the elder son angry?

Answers: 4.The elder son was angry because he stay with his father in the absense of his brother , but his father had never given money to him to enjoy with his friends. While his younger brother took his share and wasted the money. According to the brother his father should be angry with his younger brohter , instead of rejoicing at his return.

Question:5.Do you thinkthe father did the right thing by accepting his younger son ?

Answers: 5. Yes, the father did the right thing by accepting his younger son because quite often people do a mistake unknowingly , such people should be given an opportunity to correct themselves.

Read More

Sep 19, 2017

Answer of "Parables from the Bible" English Literature Class 5

Complete the sentences:

Answer 1. The priest and the Levite pass the man who was badly hurt, without stopping because he has no mercy for the injured man.

Answer 2. According to the parable, a neighbour is a person ; who lived very close to a person, take pity on the others and help them in their needs.

Answer 3. The phrase "Good Samaritan has passed into common languagel It means the people of samaria are helpful and good.

Answer 4.The lesson that the parable teaches us is to love and help others in needs .

................... This is Part 1 of the chapter Parables from the Bible ..............
Read More

Sep 14, 2017

Answer of STORY OF PRAHLADA English Literature Class 4

QUESTION ANSWER of "The story of Prahlada"
Question 1. Who was Hiranyakashipu?

Answer 1. Hiranyakashipu was the king of daityas.

Question 2. Who was Prahlada's father?

Answer 2. Hiranyakashipu was Prahlada's father..

Question 3. Why was Hiranyakashipu troubled.

Answer 3. Little Prahlada was a very religious child. He seemed to have inborn ideas about worship and about the god. His father ; who had determined to drive the thought of the deities out of the world , was greatly troubled about him.

Question 4. Whom did Prahlada worship?

Answer 4. Prahlada worship 'Krishna'.

Question 5. What punishment was given to Prahlada for disobeing his father?.

Answer 5. Hiranyakashipu ordered his guards to take Prahlada and throw him, though he was his own son, down to the bottom of the ocean and throw pile of rocks on top of him.

Question 5. Who helped Prahlada to come ou of the water?.

Answer 5. Lord Krishna helps Prahlada to come out of the water.

Read More

Sep 12, 2017

Two Minutes Speech on Rising anger in Youth | युवाओ मे बढता आक्रोश

Speech on Rising anger in Youth | युवाओ मे बढता आक्रोश
युवाओं में आसमान छूने वाली प्रतिभा और अत्यधिक छ्मता होती है। और यदि उन्हे सही समय अवशर नही मिला तो उनमे आक्रोश होना बहुत स्वाभाविक है।

आज का युवा क्या चाहता है। उसका दो उद्देश्य हमे नज़र आता है। एक तो वह की जब पढ़ाई पूरा करे तो कम से कम दो व्क्त की रोटी का जुगाड़ हो जाए और उसके बाद अपनी प्रतिभा को समाज के सामने प्रस्तुत कर सके। जिससे देश और समाज का कुछ अच्छा हो सके। इससे उसे काफ़ी सन्तुश्ठी मिलती है। परंतु आज का जो हाल है वहाँ उसको अवसर सही अनुपात मे नही मिल रहा है। कहने का मतलब यह है । की देश में लगभग सात लाख इंजिनियर पैदा हो रहे हैं तो केवल डेढ़ लाख तकनीकी अवशर है। इसके कारण काफ़ी बड़ी संख्या अपनी ज़रूरत को पूरा करने मे असमर्थ है। इसी प्रकार की विषम समस्या लगभग हर युवा के साथ है, चाहे जिस भी विषय से वह संबंध रखता हो। फलस्वरूप उसकी प्रतिभा दबी की दबी रह जा रही है। उसपर इतना भ्रष्टाचार समाज मे है की उसे सॉफ दिखाई दे रही है। इन सभी कारणों से उसके अंदर एक आक्रोश है। यदि उसकी समस्याओं का हल नही निकाला गया तो देश के भविष्य के लिए काफ़ी हानिकारक सिद्ध होगा।

Two Minutes Speech on Rising anger in Youth |  युवाओ मे बढता आक्रोश

समाज मे समानता, ईमानदारी और सच्चाई को स्थापित और सुध्रिड करने की ज़रूरत है।सभी युवाओं मे विश्वास दिलाने की ज़रूरत है ।और युवाओं को देश के विकाश मे भागीदारी प्रदान करने की आवश्यकता है।नही तो इनका आक्रोश विपरीत समस्याएँ पैदा करेगा जो की हमारे, समाज और देश के लिए अच्छा नही होगा।हम अपने देश की उज्ज्वल भविष्य की कामना करते हुए अपने शब्द यहीं पर समाप्त करता हूँ ।जय हिंद.

............ This is the opinion of the writer according to his best knowledge............
Read More

Hindi Essay



From CreativeAkademy.org
Read More

Sep 7, 2017

Answer of "Fight Manju Fight" English Literature Class 5

Question 1. Manju wanted to paint. What were the problem she faced?

Answer 1. Manju wanted to paint but she had malformed fingers, two on each hand. She also had the problem because of the cost of the materials she would need.

Answer of "Fight Manju Fight" English Literature Class 5
Question 2. Did her family encouraged her? Who do you think was most encouraging?

Answer 2. No, All the memebers of her famil didn't encouraged her escept her mother. She was encouraged by her mother and her brother. Her father was the person who objected to Manjula's painting, because he thought he will not be able to fulfill the demand of his daughter when she would ask for oil paints and drawing papers, as they costs more. He also thought Manjula would be more fit to the kitchen work and household activities. Manjula's mother goes more encouraging as she gave money to M to buy paper and paints. She was also given brushes by her brother.

Question 3. Why did Mr Parelkar not give money to buy water couler papers. ?.

Answer 3. Parelkar wanted her to do something that would be of practical use.

Question 4. Who was Rich Belanger?

Answer 4.Rich Belanger was a sportsman, who played soccer with his artificial feet. He lived in New Hampshire.

...........Sigrun Srivastava................
Read More

Sep 2, 2017

Written In March Question Answer English Literature Class 5

Question 1. Why does the poet say that the streamisflowing ? What had happened to its earlier?

Answer 1. The poet say that the steam is flowing because this poem written in the month of March; which is begining of spring season. The water on the stream which was frozen in the winter months and started flowing with arival of spring. The stream had frozen during the winter months.

class='shadow' alt=' ' Question 2. How does the lake glitter?

Answer 2. The lake glitter by the relection of the sun light.

Question 3. Who are the people working? Are there any people who are not working?

Answer 3. All the people either oldest or youngest were working with the strangest.

No, there are no such people who were not working.

Question 4. There are forty feeding like one means.....

Answer 4. All forty cattles are eating equally, steadily and with pleasure.

Question 5. Which places are still covered in snow.?

Answer 5. The peak of the mountain are still covered in snow.

Willian Wordsworth
was a well known English poet. He was famous for poems about nature.
Read More

Featured Post

2 He said I wonder if I will meet those officers again Begin: He wondered that

1. He said I wonder if I will meet those officers again. ( Begin: He wondered that.... ) Ans.He wondered if he would meet those officer...