Skip to main content

Question Answer of 'The Ant and The Cricket' English Literature Class 4

Question:1.Why did the cricket began to complain? ?

Answers: 1.1. The cricket began to complain when he found out at home that the cupboards were empty with no food and the winter was to come.



Question:2.What did the cricket do in summer months ?

Answers: 2. The cricket sang in the summer months.

Question:3.Describe the condition of the cricket. ?

Answers: 3. The condition of the cricket was that he didn't have a crumb, flower or a leaf to eat on the snow-covered ground .

Question:4.Whom did the cricket ask for help? ?

Answers: 4. The cricket asked a miserly ant for help.

Question:5.What did the cricket tell her? ?

Answers: 5. The cricket asked the ant whether he would provide him shelter from rain and a mouth full of grain. He also said that he would only borrow and would repay her tomorrow .

Question:6.What does wicket mean? ?

Answers: 6. Wicket means a small gate.

Question:7. What does the word 'fable' mean?

Answers: 7. Fable means a short story which has animals as characters and which conveys a moral to its readers.

Question:8.Compare and contrast the character of the cricket and the ant ?

Answers: 8. The cricket in the fable only sings all summer and does not collect any food which proves to be disadvantageous to him during winter whereas the ant is clever and collects food during summer so that he doesn't have to do any work during winter.

Question Answer of The Ant and The Cricket English Literature Class 4
Read the extracts below and answer the questions that follow:
1.
Not a crumb to be found ,
On the snow covered ground,
Not a flower could he see,
Not a leaf on a tree

Question:
a) Give the rhyming words in the above lines.
b)Who couldn't find a crumb on the snow covered ground?
c)What did he do then?
d)What reply did he get?
Answer
1. a) The rhyming words in the above lines are: Found-Ground See- Tree
b) The cricket couldn't find a crumb on the snow-covered ground.
c) He went to the ant for help.
d) He got the reply from the ant that he should go and dance the winter away because he didn't do any work and sang all summer.
2.
My heart was so light
That I saw day and night,
In a very happy way,
You sang, Sir you say?

Question:
a) When and why did the cricket sing?.
b)What is the meaning of ' my heat was so light'?
c)Who is the speaker of the last line?
d)Which season is being referred to in the above lines?
Answer
2. a) The cricket sang during summer months because he was happy.
b) 'My heart was so light' meant that the cricket was cheerful and carefree.
c) The narrator of the story is the speaker of the last line.
d) Summer season is being referred in the above lines.
The Ant and The Cricket' English Literature Class 4
...... Anonymous

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सु

Change the sentences -Verb Tenses Worksheets

How to learn english grammar was always a concern for lower class children. These are the practice worksheet to give an idea for sentences of  present and past tense for class or grade 3 students. You are requested to give your sentences as feedback below this post to help  others  and yourself. The answer will be posted soon. Question - Change   the sentences  as directed in the bracket. *Raju was a ten year old boy. ( Present simple ) *Seema goes to the party. ( Past continuous ) *He runs very fast. ( Present Interrogative ) *They didn't make mistakes. ( Past Interrogative and Negative ) *Soma has given me a pen (past negative ) *Sheela finished her homework.  ( Present Perfect ) *Is Rahul singing a song.  ( Present simple negative ) * Mohandas writes a story. ( Simple past ) * Boys played cricket ( present continuous ) * Sony gave me a pen.( present perfect ) * Rahman finishes his work in time.( Simple past ) * Was Gopal parking his car ?( present neg

In the Bazaars of Hyderabad Question Answer for class 8 , 9, 10 English Literature

- Sarojini Naidu. For class 10 level Read at bottom part. Reference to The Context (1) What do you sell, O ye Merchants? Richly your wares are displayed. Q ( a ):    Where are the merchants? What are they doing ? Ans. :    The merchants were in the Bazaars of Hyderabad.They were selling costly goods. Q ( b ):    Name the goods on sell in this patricular shop.Describe their colourful appearance. Ans. :    The goods on sale were turban, tunics, mirrors and daggers. The turbans were red and silver colour, tunics were made of shining purple brocade, mirrors were framed with yellow amber and the daggers had handles of jade. Q ( c ):    Give the meaning of mirrors with panels of amber. Ans. :    The mirrors sold by the merchants in the bazaar were framed with a yellow colour stone. Q ( d ):    Who are likely to buy the tunics of purple brocade and daggers with handles of jade? Ans. :    Rich mens of Hyderabad like the Nizams and the noble were

Postmaster for Class 8 Question Answer English Literature

Reference to The Context (1)Thus they talked about half forgotten incidents, forgetting about matters of greater importance ,and often it would get very late. Q(a):    Who does 'they' refer to? What would they talk about ? Ans. :    They referred to Ratan and the Postmaster. They would talk about Ratan's family.Postmaster used to ask Ratan if she remembered her matter and their conversation would start. Back To Top Q ( b  ):    What happened when it got very late? Ans. :    If they got very late the postmaster would feel too lazy to cook and Ratan would quickly light a fire and toast some unleavened bread.This along with the cold leftover of the morning meal was enough for this supper. Back To Top Q ( c ):    What does 'forgetting about matters of greater importance' mean here? When postmaster and Ratan would strike up a conversation they would forget that the dinner needed to be cooked. Back To Top (3)  It got late, but

Featured Post

8. Hindi Dictation (IMLA) Writing Practice - तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास

This Hindi dictation video is tried to provide practice of hard Hindi words (तीन-तीन कठिन शब्दों का अभ्यास ). The dictation was created in set of three hards words. E.G three words are dictated at a time with a provision of time so that learner can write them. After that those words are written so that you may check and correct those. -These words are those type in which mistakes are done by many learner.