Skip to main content

Question Answer 'Gopal Bhand Stories' English Literature class 5

Question:1.why did Gopal and the other guest stay at the palace guest house at night ?

Answers: 1. One day there was a great celebration in the palace; which continued late into the night. So Gopal and the other guests stay at the Palace guest house at night.



Question:2.Why did the barber Put the blame On the face the Maharaja had seen first in the morning?

Answers: 2. While trimming the Maharaja the barbers hand slipped and the razor nicked one of the Maharaja fingers to save himself from pool, as the barber was quick - witted, he put the Blame On the face the Maharaja had seen first in the morning.

Question Answer
Question:3.How was than Gopal' answer to the Maharaja?

Answers:3. Gopal's answer to the Maharaja was quick-witted.

Question:4.What did the Maharaja realise when he heard Gopal's sensor? What does this tell you about the Maharaja?

Answers: 4. The Maharaja realised his mistake and burst out laughing. From this we come to know that Maharaja was a kind hearted man and believed in regions.

....................... 2nd part .....................
Question:1. Why did the old lady come to see Gopal?

Answers: 1.The old lady wanted Gopal to write a letter for her son who stayed ten miles away from her. So she came to him.

Question:2.Gopal did not want to write the letter. What excuse did he make? ?

Answers: 2.Gopal told the old lady that he was in intense pain. So he would not be able to write the letter. As he has very bad handwriting. Gopal will have to go a long with the letter to read it. As his legs were paining he thought it better not to write the letter. So that the confusion of reading is avoided.

Question:3. Was the old lady bad tempered?

Answers: 3. The old lady was of good nature. She forgave Gopal and laughed.

............... 3rd Part ...........................
Question:1. Gopal was not a doctor, yet the Maharaja asked him to select the rial physician. Why.?

Answers: 1. Maharaja loved and trusted Gopal because he was wise and can solve any problem wisely. So the Maharaja requested Gopal to help him.

Question:2.What extra question did Gopal demand? Was this a reasonable qualification?

Answers: 2. Gopal wanted to know how many patient died under their treatment. The physician; who have killed more than thousand patient will be eligible to the post.

No, this is not a reasonable question because Gopal wanted to select a good physician , under whose treatment very less people died.

Question:3.Why was one of the physician trying to leave?

Answers: 3. One physician was about to leave because he was honest and said he has cured most of his patients and only five of them died out of 35000 patients; which was far less than the required number.

Question:4. Was Gopal's choice of the royal physician correct? why do you think so?

Answers: 4.Yes, Gopal's choice of the royal physician was correct. The physician who had less number of unsuccessful patients. He treated 35000 patients and only 5 of them died.

The doctor who spoke last was a good physician because under his treatment less number of people losses their lives.

Comments

Weekly Popular

मेरी यादगार यात्रा पर निबंध | Essay on My Memorable Tour in Hindi

यात्रा का अपना एक सुखद अनुभव होता है। हर यात्रा अपने में कई यादें समेटे होती है पर कुछ बहोत यादगार होती हैं । गर्मी की छुट्टियों में अधिकतर लोग घूमने जाते हैं और इस मौसम में पर्वतों की यात्रा अत्यधिक सुखद होती है। हमारी पहली पर्वतीय यात्रा पिछले वर्ष गर्मी की छुट्टियों में हुई जब पिताजी के पुराने मित्र ने नैनीताल में अपने आवास पे एक समारोह रखा और पिताजी को आमंत्रित करने के साथ साथ ज़रूर आने का आग्रह भी किया। पिताजी ने इस आग्रह का सम्मान करते हुए समारोह में जाने के लिए और साथ साथ नैनीताल घूमने के लिए पांच दिन की योजना बनायी। हमने 20 मई को नैनीताल के लिए रेल पकड़ी और अगले दिन सुबह 10 बजे वहां पहुँच गए। स्टेशन पे पिताजी के मित्र हमें लेने आये हुए थे। हम उनके साथ उनके घर गए। उन्होंने पिताजी की योजना की सराहना करते हुए उन्हें आने के लिए धन्यवाद कहा और हमें नैनीताल घुमाने की जिम्मेदारी अपने ड्राइवर को सौंप दी। क्योंकि समारोह तीन दिन बाद था तो हम नैनीताल घूमने निकल गए। नैनीताल के रास्ते बहुत टेड़े मेढ़े थे और रास्ते के दोनों ओर घाटियों का मनमोहक दृश्य था। कहीं ये घाटियां अत्यंत सुन्दर थीं औ…

Question Answer of 'Daffodils' | English Literature

Question 1: Describe in your own words the poet's feelings when he sees the host of golden?Answer 1: The poet was thrilled to see a host of golden daffodils by the side of the lake under the trees moving their head in a joyful dance . They seemed to be dancing like a human being expressing their energy and joy. When the poet saw the flowers, his imagination traveled to another world to find a comparison. He was reminded of the stars twinkling in the milky way at night . The long line of the daffodils flowers bore comparison with the bright stars seen across the night sky Question 2: Why does the poet say I gazed and gazed but a little thought / what wealth that show to me had brought? Answer 2: the poet was alone full stop he was moving about aimlessly over the high valleys and hills watching the beautiful scenes of nature full stop suddenly he saw a great number of golden coloured flowers by the side of the lake under the trees moving their heads in joyful dance . Waves in the l…

List of Hindi Difficult Words

Learning Hindi is easy if we are going in right way. Many of us are struggling for Hindi learning. We already have created Youtube videos for learning hindi . However We need practice to write correctly. This is the list of Hindi words in which a student of class 5 have created mistakes are. This is a tested list of words. I think many students do mistakes while writing these Hindi words. I suggest you to practice these words and post your mistakes if possible. There are Videos at the end for learning Hindi
उचित 
पछताएगा
न्याय
गिर
बकरी
पेचिश
पीलिया
त्वचा
योग्य
मानव
इकाई
व्यवस्थित
वर्णमाला
उच्चारण
व्यवस्थापना
उच्चारित 
इकाईयां
तुम्हारे 
विवाह 
धृष्टता
दूँगी
पक्षी
विशेष
समाज
ब्राह्मण
पहरा
कार्य
प्राप्त
खरीद

शीतल
जादू
स्वच्छ
वायु
बीमारी
पढ़ने
अकाल
समस्याए 
प्रयोग
अविष्कार
देवदार
रसायनों
आत्मकथा
परिशान
बचाया
चंगुल
कूदना
भावना
सहभागिता
पढ़ाई
निगरानी
चिंता
मौखिक
संस्कृत
इसलिए
देवनागरी
लिपि
उचित
विमाला
ओतिकड़म
चमत्कार
उपाय
सरोवर

Essay on If I had Wings In Hindi

जब छोटे थे हम मन में एक सवाल आता था आसमान को देख कर, यदि मेरे पंख होते तो क्या होता? अगर होते तो वो बड़े अनोखे होते। वो कभी न थमते, न कभी मुझे किसी के हाथ आते। बस उड़ा ले जाते मुझे जहाँ मेरा मन होता। जब स्कूल जाना होता, तो किसी से बिन बताये ले जाते मुझे ये उस पार्क में जहाँ सबसे ज्यादा झूलें होते और झूलने के लिए अपनी बारी का इंतज़ार भी न करना पड़ता क्योंकि तब सब बच्चे स्कूल में पढ़ रहे होते। ये पंख मिल जाते तो हवाई जहाज़ का सफर मुफ्त में होता। मैगज़ीन में जिस देश की फोटो थी, वो देश देख लिया होता। हवा मेरा ठिकाना होती, बस पैर कभी ज़मीन पे न टिकते। माँ को रोज़ कहीं न कहीं घुमा आते मैं और मेरे ये पंख। अपने बेस्ट फ्रेंड को उसके जन्म दिन पर एक दिन के लिए तोहफ़े में इन पंखों की उड़ान दे दी होती। ठंडी हवाओं में बस मैं और मेरी उड़ान होती। रोड क्रॉस करने में डर नहीं लगता क्योकि क्रॉस ही नहीं करनी पड़ती। बस हवा में हर जगह पहुँच होती मेरी। रुई जैसे बादल को अपने हाथों से छुने को मिलता। किसी बादल को आइस-क्रीम तो किसी को साइकिल बना लेते हाथों से। मन करता की जल्दी-जल्दी हर जगह घूमना हो जाता। मेरी उड़ानों के द…

In the Bazaars of Hyderabad Question Answer for class 8 English Literature

-Sarojini Naidu.
Reference to The Context (1) What do you sell, O ye Merchants? Richly your wares are displayed.Q ( a ):    Where are the merchants? What are they doing ? Ans. :    The merchants were in the Bazaars of Hyderabad.They were selling costly goods.
Back To TopQ ( b ):    Name the goods on sell in this patricular shop.Describe their colourful appearance. Ans. :    The goods on sell were turban, tunics, mirrors and daggers. The turbans were red and silver colour, tunics were made of shining purple brocade , mirrors were framed with yellow amber and the daggers had handles of jade.
Back To TopQ ( c ):    Give the meaning of mirrors with panels of amber. Ans. :    The mirrors sold by the merchants in the bazaar were framed with a yellow colour stone.
Back To TopQ ( d ):    Who are likely to buy the tunics of purple brocade and daggers with handles of jade? Ans. :    Rich mens of Hyderabad like the Nizams and the noble were to buy these costly items.
Back To Top(2) What do …

Question Answers 'The Happy Prince' - English Literature | Reference to Context

Question 1: Why is the prince called happy? Was he really happy ? Question 2: Why does the Happy Prince send a Ruby for the seamstress ?
Question 3: For whom does the Prince give away his eyes and why ? Question 4 : Why did the Swallow not leave the Prince and go to Egypt?
Question 5: Why does God consider the leaden heart and the dead bird as the two most precious things in the city?
Answer 1 >>
Answer 2>>
Answer 3>>
Answer 4>>
Answer >>
Story in Video >>


Story in video
Reference to the context 1: "I hope the town had made perfections."
Question 1: Who said these words to whom and 5?
Answer >>
Question 2: Where does the Swallow find his shelter ?
Answer >>
Question 3 : Why does the Swallow say that he had a golden bedroom ?
Answer >>
Question 4: What happened when the Swallow prepared to go to sleep ?
Answer >>
Reference to the context 2: " Dear little swallow, you tell me of marvelous things, but more marvelous…

My Brother Essay in Hindi For Class 4

मेरा एक भाई है। वह बहुत शरारती है। वह मेरी सेवा करता है, और मेरे लिए फ़िक्रमंद भी रहता है । वह मुझे बहुत प्यार करता है।   हम एक-दूसरे के साथ बहुत खेलते हैं। वह हमेशा अध्ययन में मेरी मदद करता है। जब भी मैं उसकी अनुमति के बिना उसके सामान को छूता हूं तो कभी-कभी वह मुझसे नाराज़ हो जाता है। लेकिन थोड़ी देर बाद वह मुझसे माफी माँग लेता है । इसमें कोई संदेह नहीं है कि वह एक बहुत ही बुद्धिमान व्यक्ति है। मेरा भाई मेरे साथ अपना सामान शेयर करता है। वह क्रिकेट में अपने कौशल के लिए अपने स्कूल में लोकप्रिय हैं। वह नृत्य, संगीत और कला जैसे अन्य क्षेत्रों में भी भाग लेता है। साथ ही, वह परीक्षाओं में अच्छे ग्रेड प्राप्त करता है। दूसरे शब्दों में, वह आल राउन्ड़र है। वह आसानी से किसी के साथ बातचीत कर सकता है। और इस कारण उसके पास बहुत सारे दोस्त हैं। वे हमारे घर आते हैं, और हम दोनों के साथ खेलते हैं। वह मेरे साथ अपने खाली समय में वीडियो गेम, कैरम, सांप और सीढ़ी और कई और खेल खेलते हैं। वह किसी भी गेम को जीतने के लिए मुझे कई युक्तियां सिखाता है। जब भी हमारे माता-पिता घर से बाहर होते…

Lochinvar English Literature Question Answer Class 8

Q(01) Where was the Lochinvar going ?Why was he in such a hurry?Ans: Lochinvar was going to the Netherby hall in marriage ceremony of fair Ellen. Lochinvar loves Ellen but Ellen’s father has forced Ellen to marry somebody else .Ellen ,that day is getting married at the Netherby Hall .So ,Lochinvar is in a hurry to reach there. Q(02) Describe the exchange that took place between the bride’s father and Lochinvar , when the latter entered Netherby Hall.Ans: When Lochinvar entered the Netherby Hall , the bride’s father stopped him and asked him whether Lochinvar had come there to have a war with them or he had come there ina peaceful and jovial mood to dance at the marriage party .Lochinvar’s replied was that he had loved Ellen at one time but then the love had decreased like a low tide .Many young beautiful women in Scotland are eager to marry him .So, Lochinvar had come there to dance and have a cup of wine at the party.     Q(03)Did Lochinvar mean what he sa…