Jul 28, 2017

Question Answer of The Poem ' The Violet' English Literature Class 5

Question:1.What is the color of the flower?

Answers: 1.The colour of the flower was violet.

Question:2.What does the poet mean by a 'rosy bower' ? (Tick the correct meaning)
a)Shower of roses
b) A pleasant place in the shade under rose plants.
c) A hut covered with roses.

Answers: 2. The correct option is b)A pleasant place in the shade under rose plants..

Question Answer of The Poem
Question:3.Why does the poet wants the violet to be in a rosy bower ?

Answers: 3. The poet wants the violet to be in the rosy bower to show its beaty , so that the poet can go to the valley to see the beatiful flowers.

Question:4.What lesson the does the violet teache us ?

Answers: 4.The poem teach us to be quiet, modest and gentle.

Read More

Jul 24, 2017

Question Answer of 'The Ant and The Cricket' English Literature Class 4

Question:1.Why did the cricket began to complain? ?

Answers: 1.1. The cricket began to complain when he found out at home that the cupboards were empty with no food and the winter was to come.



Question:2.What did the cricket do in summer months ?

Answers: 2. The cricket sang in the summer months.

Question:3.Describe the condition of the cricket. ?

Answers: 3. The condition of the cricket was that he didn't have a crumb, flower or a leaf to eat on the snow-covered ground .

Question:4.Whom did the cricket ask for help? ?

Answers: 4. The cricket asked a miserly ant for help.

Question:5.What did the cricket tell her? ?

Answers: 5. The cricket asked the ant whether he would provide him shelter from rain and a mouth full of grain. He also said that he would only borrow and would repay her tomorrow .

Question:6.What does wicket mean? ?

Answers: 6. Wicket means a small gate.

Question:7. What does the word 'fable' mean?

Answers: 7. Fable means a short story which has animals as characters and which conveys a moral to its readers.

Question:8.Compare and contrast the character of the cricket and the ant ?

Answers: 8. The cricket in the fable only sings all summer and does not collect any food which proves to be disadvantageous to him during winter whereas the ant is clever and collects food during summer so that he doesn't have to do any work during winter.

Question Answer of The Ant and The Cricket English Literature Class 4
Read the extracts below and answer the questions that follow:
1.
Not a crumb to be found ,
On the snow covered ground,
Not a flower could he see,
Not a leaf on a tree

Question:
a) Give the rhyming words in the above lines.
b)Who couldn't find a crumb on the snow covered ground?
c)What did he do then?
d)What reply did he get?
Answer
1. a) The rhyming words in the above lines are: Found-Ground See- Tree
b) The cricket couldn't find a crumb on the snow-covered ground.
c) He went to the ant for help.
d) He got the reply from the ant that he should go and dance the winter away because he didn't do any work and sang all summer.
2.
My heart was so light
That I saw day and night,
In a very happy way,
You sang, Sir you say?

Question:
a) When and why did the cricket sing?.
b)What is the meaning of ' my heat was so light'?
c)Who is the speaker of the last line?
d)Which season is being referred to in the above lines?
Answer
2. a) The cricket sang during summer months because he was happy.
b) 'My heart was so light' meant that the cricket was cheerful and carefree.
c) The narrator of the story is the speaker of the last line.
d) Summer season is being referred in the above lines.
The Ant and The Cricket' English Literature Class 4
...... Anonymous
Read More

Jul 21, 2017

Summary 'The Ant and the Cricket' Class 4

The fable starts with a cricket who is in search of food and warmth in winter because he spent all of his time singing instead of collecting food during summer.
Summary The Ant and the Cricket

He then sets off to see a miserly ant in hope that he would provide him with grain and shelter but the ant questions why and after knowing that he sang all summer, he hastily makes the cricket go away. So the fable 'The Ant and the Cricket' tells us that if we live without work and have a lazy life, we will live without food.

Read More

Jul 18, 2017

Question Answer 'Gopal Bhand Stories' English Literature class 5

Question:1.why did Gopal and the other guest stay at the palace guest house at night ?

Answers: 1. One day there was a great celebration in the palace; which continued late into the night. So Gopal and the other guests stay at the Palace guest house at night.



Question:2.Why did the barber Put the blame On the face the Maharaja had seen first in the morning?

Answers: 2. While trimming the Maharaja the barbers hand slipped and the razor nicked one of the Maharaja fingers to save himself from pool, as the barber was quick - witted, he put the Blame On the face the Maharaja had seen first in the morning.

Question Answer
Question:3.How was than Gopal' answer to the Maharaja?

Answers:3. Gopal's answer to the Maharaja was quick-witted.

Question:4.What did the Maharaja realise when he heard Gopal's sensor? What does this tell you about the Maharaja?

Answers: 4. The Maharaja realised his mistake and burst out laughing. From this we come to know that Maharaja was a kind hearted man and believed in regions.

....................... 2nd part .....................
Question:1. Why did the old lady come to see Gopal?

Answers: 1.The old lady wanted Gopal to write a letter for her son who stayed ten miles away from her. So she came to him.

Question:2.Gopal did not want to write the letter. What excuse did he make? ?

Answers: 2.Gopal told the old lady that he was in intense pain. So he would not be able to write the letter. As he has very bad handwriting. Gopal will have to go a long with the letter to read it. As his legs were paining he thought it better not to write the letter. So that the confusion of reading is avoided.

Question:3. Was the old lady bad tempered?

Answers: 3. The old lady was of good nature. She forgave Gopal and laughed.

............... 3rd Part ...........................
Question:1. Gopal was not a doctor, yet the Maharaja asked him to select the rial physician. Why.?

Answers: 1. Maharaja loved and trusted Gopal because he was wise and can solve any problem wisely. So the Maharaja requested Gopal to help him.

Question:2.What extra question did Gopal demand? Was this a reasonable qualification?

Answers: 2. Gopal wanted to know how many patient died under their treatment. The physician; who have killed more than thousand patient will be eligible to the post.

No, this is not a reasonable question because Gopal wanted to select a good physician , under whose treatment very less people died.

Question:3.Why was one of the physician trying to leave?

Answers: 3. One physician was about to leave because he was honest and said he has cured most of his patients and only five of them died out of 35000 patients; which was far less than the required number.

Question:4. Was Gopal's choice of the royal physician correct? why do you think so?

Answers: 4.Yes, Gopal's choice of the royal physician was correct. The physician who had less number of unsuccessful patients. He treated 35000 patients and only 5 of them died.

The doctor who spoke last was a good physician because under his treatment less number of people losses their lives.

Read More

Jul 7, 2017

Question Answers Of HEIDI English Literature Class 4

Question:1. What is the Hay compared to?

Answers: 1. The hay is compared to gold because as Heidi opened her eyes, a beam of sunlight came through the hole in the wall making hay shine like gold.



Question:2.Why was Heidi glad to leave Ursula?

Answers: 2. Heidi was glad to leave Ursula because she had to stay indoors so that the old woman could see her and couldn't go to play outside because Ursula was deaf and cold and had to sit by the kitchen fire to stay warm.

Question Answers Of HEIDI English Literature Class 4
Question:3.Why was Heidi delighted?

Answers: 3. Heidi was delighted because she could go to the pasture with Peter.

Question:4.Why was Heidi gathered flowers?

Answers: 4. Heidi gathered flowers so that she could take them home and stick among the hay in her bedroom so that it would look like a meadow.

Question:5.What was Heidi doing behind the little hillock ?

Answers: 5. Heidi was smelling the primulas behind the little hillock because it had the most delicious scent.

Read More

Jul 6, 2017

Summary of HEIDI English Literature Class 4

Heidi is a young girl whose parents are dead and she is living with her grandfather in the mountains. As she cheerfully wakes up, she is glad to be living with her grandfather and is happy leaving old Ursula because she never got a chance to go out.

She leaps from her bed and gets up ready to see that Peter was waiting with the heard and grandfather was bringing Daisy and Dusky from the stall. She cleans herself with water and looks like a boiled lobster. She was delighted to go with Peter to the pasture. The sky was clear and deep blue and the flowers were blooming.

Heidi rushed to and fro at the sight of blue gentian, primroses and dainty yellow rock-roses. Peter was having a hard time watching the goats and Heidi at the same time. Peter and Heidi continued going further when Heidi's apron was full of flowers.

By ....... Johanna Spyri .........

......
Read More

Jul 3, 2017

The Number System Natural Number Whole Number Integer Prime Number Composite Number

Natural Number : These are the number that start from 1 and have no end . e.g. 1, 2, 3, 4, ...,
whole number

Whole Number : the natural numbers including zero are the whole number . e.g. 0,1,2,3,4....





Integers : All negative and positive natural numbers including zero are integers. e.g. .... - 4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5...





Even Number : The integers that can be completely divided by 2 are called even numbers.

odd even number

Odd Numbers : The integers that can't be completely divided by 2 are called odd numbers. e.g. -5,3,7,19 etc





Important Note: 1 is neither a prime number nor a composite number.





prime number

Prime Number : A natural number that can only be divided by 1 or the number itself.
e. g. 5, 23, 7 etc.
Or,
The natural numbers that have only two positive factors. 1 and the number itself.

Knowing kind of numbers is basic knowledge for doing good in mathematics. It is very much important to have clear cut idea about the number system. Keeping this view all the kind of numbers are collected on one page to avoid any confusion. I hope this will help students a lot.





Read More

Featured Post

2. Causes Of Refraction of Light Physics Class 10

Cause of Refraction : The speed of the light in different transparent substances is different. For example speed of light in air is 3×...