Stay Home, Stay Safe, Stay Alive.COVID-19

Apr 4, 2020

My Lost Dollar-Reference to context Class 9 & 10 ICSE

1.1-"On the other hand I know that I shall remember all my life......carry the recollection of it to the grave."
Question a. Who is Todd?What kind of relationship exists between Todd and the narrator?

Answer a.In the story "My Lost Dollar" by Stephen Leacock, Todd is introduced in it as a friend of the narrator. He is a major in the army and a member of the University Club of Montreal. Major Todd shares an intimate relationship with the narrator. He is a close acquaintance of the narrator who borrows a dollar from him to pay the taxi fare as he is about to leave for Bermuda.

Question b. When and why did Todd borrow a dollar from the narrator? How much time has passed since then?

Answer b.When and why did Todd borrow a dollar from the narrator?How much time has passed since then? Ans: major Todd borrowed a dollar from the narrator to pay his taxi fare because he did not have any chance with him. One year has passed since he has borrowed the dollar from the narrator.

dollar
Question c. Why has Todd failed to return the loan ?What does it tell us about him??

Answer a.Todd was about to leave for Bermuda who did not have the change to pay the taxi fare. Therefore he borrowed a dollar from the narrator.Todd has failed to return the loan because of his nature of forgetfullness. This event about Todd tells us that he is a careless and forgetful man.

Question d- Give the meaning of :

1-It will make no difference.

Ans a. The given line has been taken from the short story "My Lost Dollar" by Stephen Leacock. In the given line the word 'it' meant the event of a dollar that was borrowed by the narrator's friend Todd and still not returned to him will not make any difference to their friendship.

2-I carry the recollection of it to the grave.

Ans a. Ans: The given line has been taken from the short story "My Lost Dollar" by Stephen Leacock. In the given line the narrator meant that he will carry the amount of money borrowed from him along with the borrower who did not return it to his death.

Question e- As far as the memory is concerned, how do the borrowers differ from the lenders? Give an example from the story to support your opinion.

Ans e. The human memory has been created in such a manner that in the case of lenders the mind remembers it firmly whereas in the case of borrowers it diminishes with time.

The story "My Lost Dollar" is based on the theme of memory of lenders and borrowers. The narrator of the story narrates about the event in which his friend Todd borrows a dollar from him and forgets to return it.

Question f- Relying on what is said in the story, does the narrator have any hope of being paid back? Why?

Answer f. No, the narrator doesn't have any hope of getting the money back because whenever the narrator met with his friend, Todd the dollar did not come into the mind of him that he had borrowed from the narrator. Sometimes the narrator tried to remind his friend about the dollar indirectly but Todd did not pay any attention to it.


2. "Todd came back within three weeks ............But he answered, "No let's walk."
a- a-Where has Todd been away for three weeks? What did he write to the narrator about the place?

Ans a. Major Todd, the close friend of the narrator was on his tour to Hamilton, Bermuda.

Todd wrote to the narrator in the letter about the weather conditions about the place especially the temperature. Bermuda used to experience extreme temperatures that used to reach near about a hundred degrees centigrade.

b- b-Why has the narrator gone to receive Todd at the railway station? What does this incident tell us about the character of the narrator?

Ans b. The narrator has gone to the railway station to receive his friend Todd who was returning from his tour. The narrator felt that Todd may feel happy to see him waiting for him at the station after being away for three weeks.

The benevolent act of receiving the friend by narrator reflects that he used to pay importance to a friendship that is rare in today's world. Also, it delineates that the narrator used to do that stuff which made him happy. This shows the significance of being happy which is also extremely required in this life of stress and anxiety.

a- c-What kind of friendship was there between Todd and the narrator?

Ans c. Todd and the narrator used to share an intimate kind of friendship. They liked each other's company and therefore, met each other practically every day at the university club of Montreal. Trust and mutual understanding existed between the two.

d- Which club is referred to here? Why does the narrator suggest that they take a taxi?

Ans d. The University Club of Montreal has been referred here where the narrator and his friend Todd used to meet each other daily.

The narrator suggested taking a cab because he was putting efforts to make his friend remember the taxi fare. He indirectly tried to give hint to Todd but It seemed that his dear friend had forgotten everything about the dollar.

a- e-What do the two talk about at the club? What is going on in the narrator's mind during the conversation?

Ans e. Major Todd and narrator talked about the currency used in Bermuda and whether it is at par with the American dollar or not. The narrator seemed to engage in conversation with his friend but the reality was that the thought of borrowed dollars was ringing his mind at all times.


3-"It took me some time to realise that he had completely forgotten..........that I could forget."
a- Which trip is being referred to here? How long did it last? What did Todd say about the trip?

Ans a. The trip to Bermuda of Major Todd has been referred here in the given extract. The trip lasted for three weeks that was enjoyedby Todd. It is humourous to know that the Major forgot everything about the trip that reflects the forgetfullness nature of him.

b- What does the extract tell us about Todd's character?

Ans b. The given extract highlights about the forgetful and careless demeanour about the narrator as he failed to remember about the dollar borrowed from his friend and every stuff regarding his trip to Bermuda.

c- Give the meaning of :
1- bear Todd no grudge.

Ans:The given clause has been taken from the short story "My Lost Dollar" written by Stephen Leacock. The given clause predominantly means that the narrator does not possess any negative feelings for his friend Todd though he has forgotten to return his dollar.

2- demeanour.

Ans . The word 'demeanour' means behaviour or attitude.

d- What does the extract tell us about the narrator's borrowers? What was the narrator's attitude towards them?

Ans d. The given extract depicts about the forgetful behaviour of the borrower as he totally fails to recall about the money borrowed as well as the trip to Bermuda.

The narrator's attitude did not undergo any change though his borrower failed to return the money as they shared a good bond of friendship.

e- What can you conclude from the above extract about the practice of lending and borrowing?

Ans e. The given extract from the story 'My Lost Dollar" illustrates a dominant fact about the practice of lending and borrowing money in society. In the case of lenders, they remember every detail about the borrowed money whereas the borrower fails to remember about the money borrowed by them that makes a negative impression about them on the lenders as well as the society.


4-"There may be a list of them ..........write their names down on paper."
a- Whome does 'them' refer to in the first sentence of the extract? What is meant by: "on this side of the grave"?

Ans a. The word 'them' in the given extract of the story "My Lost Dollar" has been referred to as the people to whom the narrator owes some money.

The given phrase predominantly means that the narrator remembers every stuff about the money but he is not going to return them back as people who borrowed from him did not return the money to him while he is alive.

b- What does the narrator's writing down names in the alphabetical order suggest about him?

Ans b. The act of writing down names in alphabetical order by the narrator that he is serious about repaying the money to his lenders. The narrator is only serious but this does not depict whether he is sure to return the money or not. This portrays the undecided nature of the narrator.

c- Who are the people whom the narrator does not feel it necessary to payback? Why?

Ans c. The people to whom the narrator does not feel to return the money to the lender over a bridge table and the man who lent him thirty cents for a bottle of plain soda in the Detroit Athletic Club last month.

The narrator mentioned the reason regarding the bottle of soda only and has forgotten to mention the reason for the money lent on the bridge table. As per the narrator, nothing is as freshening as the plain soda after a tiring ride across the Canada frontier.

d- What movement does the narrator want to start? What does this plan of his, reveal about the character?

Ans d. The narrator desired to start the Back to Honesty Movement which will call for repayment of all the money borrowed in times of need. This statement of the narrator reveals that he is meek and eccentric.

e- State briefly how far the title of the story is appropriate.

Ans e. The title of the short story "My Lost Dollar" is quite appropriate as the entire story revolves around a dollar borrowed from the narrator by his dear friend. The friend fails to return the amount of borrowed money back and the narrator also considers that his dollar is lost forever.

Read More

Mar 28, 2020

1. 'The Heart of the Tree' English Literature ICSE Class 9 & 10

This is the first video of English Literature for class 9 and 10.

STRUCTURE OF THE POEM

  • Poem of twenty seven(27) lines
  • Divided into three stanzas
  • Each stanza comprises of nine lines
MESSAGE FROM THE POEM:-

The Heart of the Tree is based on the significance of trees. The poem focusses on the divergent benefits of planting a tree. Nature is our prime requirement. Mankind cannot imagine a world without trees and plants. It would be rather a dull place without Mother Nature. In fact we humans are totally dependent on it because Nature is our lifeline. But in this world of development and technology, nature is now harassed by us. Various anthropogenic factors are the causes of its destruction in which Urbanization is the dominant factor. Cover of vegetation is been cleared in order to construct buildings, roads and so on. LINE BY LINE SUMMARY OF THE POEM

1-The poet asks a question.

2-He himself answers the question asked in the poem. A person who plants tree plants a friend of sun and sky. We all know that trees and plants in order to manufacture their food requires sunlight that comes from the sun. In this manner, the sun is helping the tree. Hence the poet stated the tree as a friend of sun and we see the sun in the sky.

3-A flag of breeze is also planted at the same time Whenever the wind blows, movement occurs in the flag. Similarly, the poet has compared the movement of leaves in the trees to the movement of the flag.

4-The grown up a tree looks beautiful as a tower.

5-Also, a home is built near heaven.

6-when a tree is planted habitat for animals and birds are also planted. The bird builds its nests in the tree and the twittering of the birds is soothing to ears. The twittering of the birds has been compared to the lullaby or the croon.

7-This croon can be heard in silence and during twilight.

8-The planting of the tree leads to the plantation of peace and harmony.

10:The poet again asks the same question.

11:He himself again answers the question asked in the poem.A Cool shade is planted in the process of planting a tree and tender rain. Now we know that shade is given by the tree when it grows up and rain is received due to the transpiration process that adds up to the water vapor in the atmosphere. These water droplets condense to form clouds which ultimately come down to earth as rain.

12-13: A tree provides seed and bud in consequence. The years come with the arrival of different seasons.

14:Planting trees increase the beauty of an area.

15-16: Also, the cover of beautiful trees becomes a site of heritage and 'harvest of a coming age'.

17-18: The various benefits will be seen by the upcoming generations. These things are planted who plants a tree.

19:The poet again asks the same question.

20:He himself again answers the question asked in the poem. When a tree is planted at the same time sap, leaf and wood are also sown in the ground. It means when the tree grows up it provides sap and leaves as well as wood.

21:love and loyalty are also planted consequently.

22:According to the poet, planting a tree is a civic good done for the society.

23:Indirectly the person blesses his neighborhood as they will enjoy the benefits from the tree planted by the person.

24-25: When the person plants the tree with the help of his hand he holds the growth of all the land. It means the nurturing of the land comes as a responsibility to the person.

26: Planting trees increases the resources of a country that indirectly increase the growth of the country.

27:This all things are considered by the person who plants a tree.

Read More

Mar 13, 2020

'Hunger' Reference to the Context class 9 and 10 ICSE by Nasira Sharma

1- "with thoughts such as these crossing his mind , Rizwan stood at a shop selling cold drinks, looking for someone who worked for a living was not a shop-owner. ....., without any greeting placing a hand on his shoulder, enquired, "Your name?"

Question a- Who was Rizwan? Where was he standing and why?

Ans. Rizwan was an educated unemployed youth who earned his livings doing odd jobs like selling cold drinks. Through the help of one a cquaintance he somehow was successful in getting a job as a journalist in the Kihaan Newspaper. But there was a condition in the job as he would be considered suitable only on the basis of the articles he would contribute to the newspaper. Rizwan was standing in a crowded market near a cold drink shop, looking for someone to interview who is earning for livelihood but he is not a shop owner.

b-What thoughts crossed Rizwan's mind as he stood in the crowded market place?

Ans. Rizwan’ thoughts were engaged in thinking about the present prevailing condition of the society. The market atmosphere was crowded with people buying the expensive things. They were busy in eating and buying though the prices were soaring high. Rizwan was engrossed in thinking about how unemployment was prevailing in the society but people were still spending money on their food.

c-Who was the man walking in Rizwan's direction? What load was he carrying and why?

Ans: Kasim, a rag-seller was walking in the direction of Rizwan. As Kasim was a rag-seller he was carrying bundles of old clothes for selling so that he can earn something for his and his family livelihood.

d-Why did Rizwan stop at the man?

Ans: Rizwan stopped Kasim to take his interview in the crowded market. Rizwan has been instructed by the newspaper company to take interview of five people Who are earning but are not a shop owner by profession.

e-Why didn't Rizwan exchange any greetings with him? What did it tell about Rizwan's character?

Ans. Rizwan was looking for people to interview them to accomplish his task. He thought that it is insignificant to greet someone who belonged to lower strata of the society. Therefore he did not greet Kasim. Rizwan used to follow double standard of the society. Therefore he never used to greet anyone in the office as well as people from lower standard of the society.


2-"Don't get angry, Chcacha.All I asked was, where do you live..........no, but who are you?"

a-Who is the first speaker in these lines? Whom is he addressing? Why?

Ans: Rizwan is the first speaker in the given lines. Rizwan was addressing to Kasim to interview him. The newspaper company will offer the post if only Rizwan fulfills the orders then only he will be considered for the job. Therefore he wanted to interview Kasim for the job.

b-Why does Chacha get angry?

Ans: Chacha has been referred to Kasim and he was getting angry because Rizwan was forcing him to take his interview. He was fed of the questions of Rizwan.

c- Who are the people in Chacha's family? What is said about them?

Ans: Chacha possessed a small family of wife, son and father. There was no one except him to earn money because his son was only four years old who used to run around and chase dogs. Also his father was old enough to do anything.

d-How was the government apparently helping the poor farmers? What was Chacha 'S attitude towards the policies of the government? Why?

Ans. The government was helping poor farmers by providing land for farming. Chacha's attitude towards government was negative. As the government always used to make promises but nothing was done for the poors.

e-Who is 'tout’? What does the first speaker tell us about his profession?

Ans: A 'tout' is a person who solicits votes. The first speaker is Rizwan who is a journalist looking for people to interview them.


3-"Who was Shah?.......tell you anything?"

a-Who are the first speaker in these lines? Where are they present at the moment?

Ans: Rizwan and Kasim are the speakers in these given lines. They are present at the market place which is heavily crowded with people.

b-Who is the Shah referred to here? Explain the context in which he is referred to.

Ans: 'Shah' has been referred to as the ruler of Iran and Iran was going through the Islamic Revolution process. Rizwan, the interviewer mentions about the 'Shah' while interviewing the rag-seller, Kasim.

c-What does the second speaker say about what his father told him?

Ans. The second speaker that is Kasim says that his father had told him that his father died of hunger.

d-What do we get to know about the Shah's reign from the answers given by the second speaker?

Ans. The answer given by the second speaker reveals that during the Shah's reign there was widespread poverty. e-What does the second speaker's son do? What plan does his father have for the boy?

Ans. The second speaker's son was a child of four years who used to play around the village chasing dogs.


4-"Try to understand what am I saying.............But why"

a-What does Rizwan want to make the rag seller understand?

Ans. Rizwan wanted to tell the rag-seller, Kasim that the government was helping the poor farmers.

b- Do you think Rizwan was really sent by the government? Give a reason in support of your answer.

Ans: No,Rizwan was not sent by the government because he was interviewing on behalf of Kihaan newspaper.

c-Why does Kasim say that he did not want a better life?

Ans: Kasim said that he did not want a better job because he was satisfied with his lot and he had no faith in the promise made by the government for the welfare of the people.

d-What similar things, according to Kasim, happened on an earlier occasion? How did it affect his life?

Ans. The similar things which happened with Kasim earlier, included the promises made by the government to improve the lot of the poor and the government's total apathy towards the poor's conditions. There was no effect in his life and he has to earn his livelihood being a rag-seller.

e- Where does Kasim spend his nights? Why?

Ans: Kasim used to spend his nights in front of a shop under a bridge. Kasim used to sleep there because he had no home of his own.

f-Why does Kasim say that they couldn't meet the next day? What did he do next?

Ans: Kasim said that they could not meet each other the next day in the market because Kasim was going to his village. Kasim then told Rizwan that it was now time for him to start the work and carry his good.


5-"The rag-seller did not stop...............Kihan newspaper"

a-Why did the rag-seller simply walk away?

Ans. The rag-seller simply walked away because he did not want to waste any more time in discussing about the political promises of the government. It is because the government used to make a lot of such fake types of promises and purposely denies to fulfill it after coming in power.

b-What made Rizwan feel helpless?

Ans: Rizwan felt helpless after interviewing Kasim as the rag seller did not provide his address to Rizwan. c-What were the conditions laid down by the newspaper office, based on which Rizwan would be considered for the job?

Ans. The conditions laid down by the newspaper office based on which Rizwan would be considered for the job is that he has to contribute to the office a set of five articles comprising of interviews taken of different people regarding the reforms made by the government.

d- What made the task difficult for Rizwan?

Ans. The cause of Rizwan's difficulty was the lack of information regarding the permanent address of Rizwan. e-What personal problems did Rizwan face at the moment?

Ans. Rizwan was an educated unemployed person who was himself undergoing certain problems in his own life. His father died two years ago and his mother was ill. Moreover his two younger brothers were dropped out of their school for not paying the fees on time. he did not possess a permanent job to support his family and the household.


6-"AT seven, he was to submit the first interview at the newspaper office........was empty except for the bus pass."

a-What was Rizwan thinking of as he walked to the newspaper office? Why did he feel dejected?

Ans: Rizwan was thinking about the unending problems in his life that basically included the sickness of his mother and his brothers being dropped out of the school. Rizwan somehow managed to take the interview of a rag seller, Kasim but Kasim did not have any permanent address that made the task of Rizwan incomplete. This made him dejected over the matter. b-How was Rizwan's conduct with men at the newspaper office different from that with Kasim? What does this tell us about him?

Ans. At the office The conduct of Rizwan was totally different from that with Kasim. he greeted everyone nicely though he joined the office that very day. The given event tells us about the double standard followed by Rizwan while meeting with people who belonged to different stratas of life.

c-What did Rizwan do before submitting the interview at the newspaper office? Why?

Ans. before submitting the interview in the office Rizwan penned down his own name and address on the interview of Kasim. Rizwan did this because he was in the urgent requirement of a job. Therefore, he did not fail to leave any mistakes in his work.

d-As Rizwan came out of the newspaper office, what satisfaction did he feel? Why was he worried at the same time?

Ans: A Rizwan came out of the newspaper office he was satisfied that he was able to submit an interview in the office. This made him contended that he had at least a job for the next day. Rizwan was worried at the same time because he had no money at the present time as well as no food to serve his stomach as he felt hunger pangs.

e-Why did Rizwan want to reach home as quickly as possible?

Ans. It is universal truth that everyone wants to go home after the end of day's work. Similarly Rizwan desired to reach his home after his day's work. He was tired as well as suffering from hunger pangs.

f-How is socio-economic inequality brought out in the story?

Ans. The author has minutely brought out the socio-economic inequality prevalent in the society through this story 'Hunger'. The setting of this short story is Iran when it was undergoing the Islamic Revolution. At that time some people possessed enough money to satisfy their hunger whereas some people hardly had money to satisfy their stomach. Rizwan was one of the youth who was undergoing the adversity of having no job and enough food. He received a temporary job at Kihaan newspaper. He was required to take interviews of five people then he only he will be considered permanent for the job. He manages to take interview of Kasim, a rag seller but he employs a quite formal behavior with him while at the office he greets everyone nicely. This states about the double standard followed by him. However, Iran was undergoing a tough economic condition as it failed to satisfy the demands of every section of the society.

Read More

Dec 9, 2019

Universal Law Of Attraction

Universal Law Of Attraction

The Universal Law of Attraction mentions that we attract whatever we want to provide our focus to-- whether it is wanted or unwanted. This is a doctrine because it matters not that you are, what your faiths are, where you live and even where you were born. This law is true for all people just as. It is equally as true as Newton's Law of Gravity.

We are given the possibility to acquire clearness to understand specifically what we want by using the several "contrasts" that life needs to provide to us. How can we utilize comparison as it relates to a home business? We must observe it briefly, and then use it to help you decide as to what you intend to do. This is an art that takes some technique as we have the behavior of speaking about, telling others about and also concentrating on that which we do not such as. We must transform these unfavorable contrasts right into favorable resonances in order to succeed in our home-based business.

As humans, we are really effective attractors. We have the ability to utilize this God-given power to attract the important things we want in life by just paying attention to where we put our ideas and also desires. The majority of the moment our company believes we are thinking with our mind when the majority of the time it is from the heart. This is where we do our thinking, thinking and also our "shaking". As a result, we attract our hearts. Think about your heart as a very powerful magnet. It is the "vibe" that brings in all signals.

spider like image

The Art of Deliberation consists of 3 almosts all:

  • 1. You have the ability to obtain an extremely clear photo of what it is that you want.
  • 2. You must increase your vibration up until it matches what you want.
  • 3. You enable what you wish to come to you.

Consider yourself to be like a substantial magnet. A magnet does not "attempt" to attract, it just does. This coincides with us. Whether we are attempting to attract or otherwise, we are doing it all of the moment. We happen to attract the similarity of what we are thinking of. If we are considering the success of our home business, opportunities are we will see some degree of success in this area of our lives. If we happen to be thinking of a specific absence of something, after that we will certainly attract even more absence or scarcity. If we think about something we love, after that we will certainly attract more of what we appreciate as well as enjoy it. This is what the Universal Law of Attraction is all about. It does sound incredibly straightforward, as well as it is.

A lot of the time we happen to attract by "default" and also we do not make a purposeful choice. We just sort of deal with our day-to-day presence and concentrate on troubles that need fixing, or we focus on points that did not appear right or feel great. By doing this, we, in fact, wind up developing much more problems. For those who are trying to focus on running a home-based business, this is not so great.

Read More

Oct 15, 2019

Why We Utilize Chemical Energy More Than Any Other Form Of Energy

Chemical Energy; Why We Utilize It More Than Any Other Form Of Energy

Of all the types of energy that humanity has actually developed in the previous couple of hundred years of mass production, chemical energy is without a doubt the most typically used.

Whether in the batteries that power all of our portable gadgets and their chain reactions or in the millions of uses we've established for fossil fuels and their many chain reactions, chemical energy is a staple of our every day lives. Coal is burned for energy throughout the world, fuel combusts every day in our automobiles, and natural gasses are burned for heating energy every night.

It's on a really fundamental level that chemical energy is stored. A chemical substance is made up of extremely basic collections of atoms, bound together. When the bond between these atoms loosens up, a chain reaction occurs and new mixes are created. Extremely easy responses, such as the oxidation of metals takes place almost constantly.

power station

When a chemical response happens that is exothermic, in which energy is in fact launched and the chemical compound is decreased, it is possible to gather that energy for our daily usage. The very simple processes that we observe every day such as the warming of the ground when the sun beats down on it are the same fundamental ideas that apply to these chemical reactions. For humankind to fully harness this chemical energy though, it's needed to comprehend just what takes place and how we can make it happen.

Chemical energy is saved in every bond in between atoms in a molecule. After the energy is gotten rid of from the food, the brand-new particles are separated, energy absorbed for our daily use, and waste eliminated.

Another example of a simple chain reaction used to obtain energy is in the photosynthetic procedure a plant undertakes to gather energy from the sun. A lot of energy is present in the light of the sun that a plant has the ability to take it and apply to exist particles in its own structure and create new ones with the existence of co2 and water.

Chemical energy is the easiest and most efficient energy source to store and use if only since it is so easily offered, discovered in almost everything we use. Chemical energy, as utilized by our bodies has actually been the source of life for billions of years and the developments in chemical energy technology have resulted in long-lasting rechargeable batteries and ideally in renewable energy resources in the future.

Of all the types of energy that humankind has developed in the previous couple of hundred years of mass production, chemical energy is by far the most commonly used. When a chemical response happens that is exothermic, in which energy is actually launched and the chemical substance is minimized, it is possible to collect that energy for our everyday usage. After the energy is gotten rid of from the food, the brand-new molecules are separated, energy soaked up for our everyday use, and waste got rid of.

Read More

14 Techniques For Enhancing Students Memory

The following techniques are provided to help students develop a more efficient and reliable memory. This listing is by no ways extensive, however, rather is suggested as a location to begin.

1. Take the secret away.

The very first and maybe essential method is to insure that all students comprehend how memory works and identify their particular profiles of memory strengths and obstacles. Then, students should be taught memory management methods.

2. Provide instructions in several formats.

Students benefit from being given directions in both visual and spoken formats. In addition, their understanding and remembering of guidelines might be checked by encouraging them to repeat the instructions provided and discuss the meaning of these directions. Examples of what requires to be done are also often useful for improving memory of instructions.

3. Teach students to over-learn material.

Students ought to be taught the need of "over-learning" new information. Often they practice only until they have the ability to carry out one error-free repetition of the product. However, several error-free repetitions are needed to strengthen the info.

4. Teach students to use visual images and other memory strategies.

Another memory method that makes use of a cue is one called word alternative. The student can then make a visual image of walking into an art museum and seeing a huge painting of a brain with big bulging eyes (occipital is the area of the brain that manages vision). With this system, the vocabulary word the trainee is trying to keep in mind really becomes the hint for the visual image that then cues the meaning of the word.

5. Provide teacher-prepared handouts prior to class lectures.

The handouts for course lectures might contain a short overview or a partly ended up visuals organizer that the student would complete during the lecture. Having this info both enables students to determine the salient details that is given throughout the lectures and to properly organize the details in their notes.

6. Teach students to be active readers.

To improve short-term memory registration and/or working memory when reading, students need to underline, emphasize, or jot key words down in the margin when reading chapters. Research study has actually revealed that the use of graphic organizers increases scholastic accomplishment for all students.

7. Write down steps in math issues.

Trainees who have a weak point in working memory should not rely on psychological calculations when resolving math problems. For example, if they are performing long department issues, they must make a note of every action consisting of carrying numbers. When fixing word problems, they ought to constantly have a scratch paper convenient and document the steps in their computations. This will assist prevent them from losing their location and forgetting what they are doing.

8. Provide retrieval practice for students.

When students engage in retrieval practice, Research has actually revealed that long-lasting memory is improved. Taking a test is a retrieval practice, i.e., the act of recalling details that have actually been studied from long-lasting memory. Hence, it can be really valuable for students to take practice tests. When teachers are reviewing the info prior to exams and tests, they could ask the students concerns or have the students make up questions for everybody to address rather than simply retelling students the to-be-learned info. Also, if students are required or encouraged to comprise their own tests and take them, it will provide their moms and dads and/or teachers info about whether they understand the most essential details or are instead concentrated on information that is less important.

9. Assist students to establish cues when saving details.

According to the memory research, info is simpler recovered when it is stored using a cue which hint needs to exist at the time the details are being recovered. For instance, the acronym HOMES can be utilized to represent the names of the Great Lakes-- Huron, Ontario, Michigan, Erie, and Superior. The acronym is a cue that is used when the details are being learned, and remembering the hint when taking a test will assist the trainee to remember the information.

10. Prime the memory prior to mentor and learning activities.

Hints that prepare students for the job to be presented are valuable. This is often described as priming the memory. When a reading comprehension job is offered, students will get a concept of what is anticipated by going over the vocabulary and the total topic in advance. This will allow them to concentrate on the prominent information and participate in a more reliable depth of processing. Advance organizers likewise serve this function. For older students, CliffNotes or other similar study guides for pieces of literature are a typically useful help for priming the memory.

11. Use Post-Its.

Making use of Post-Its for writing info can be useful for students who have short-term memory or working memory difficulties.

12. Trigger anticipation.

In order to enhance the possibility that students will elaborate on brand-new inbound info, instructors ought to trigger their anticipation and make the new details significant to them. An easy method of achieving this job is to ask, "What do you know", "What do you wish to know".

13. Offer extended time.

If students have a problem with the speed of retrieving information from memory, they should be offered prolonged time for taking tests so that a true picture of what they know may be acquired.

14. Usage of multisensory techniques.

When learners, both old and young, experience something through multiple senses, they are much more most likely to remember it.

Having these details both enables students to determine the prominent info that is provided during the lectures and to properly arrange the information in their notes. To improve temporary memory registration and/or functioning memory when analysis, students should underscore, emphasize, or jot keywords down in the margin when looking into phases. Research study has revealed that long-lasting memory is boosted when students engage in retrieval practice. When teachers are reviewing details prior to examinations and tests, they could ask the students concerns or have the students make up concerns for everyone to respond to rather than just retelling students the to-be-learned information. For older students, CliffNotes or other comparable research study guides for pieces of literature are typically helpful aids for priming the memory.

Read More

Sep 16, 2019

13. English Dictation Paragraph on SEASON | Writing Practice

Watch English dictaion on my youtube channel as playlist. There are about 13 videos including this. There are also Hindi Imla / dictation video on this channel . There are 40 Hindi videos on Hindi dictation.

Read More

Apr 5, 2019

Summary of the poem "Small Pain in my Chest" by Narrator Class 9 & 10

SUMMARY OF THE POEM "SMAIL PAIN IN MY CHEST"


STANZA 1:LINE 1 TO 4:"The Soldier boy was sitting calmly ........lay still by morning lights."

EXPLANATION:The soldier boy was sitting calmly underneath that tree.As the narrator approached him(or walked towards him) ,he could see him signalling to him to go towards him(soldier boy).The battle had been a stiff one that lasted through the night and numbers of dead bodies were lying on the battlefield.
STANZA 2:LINE 5 TO 8:"I wonder if you'd help me sir,........for I have a small pain in my chest."

EXPLANATION:The soldier boy wondered if narrator would help him.He gave a best possible smile to narrator maybe to hide his pain.He asked narrator for a sip of which could give him a slight relief.He along with his soldeir colleagues fought the batlle all throughout the night without any scarce rest.The soldier asked narrator only a sip of water for he had a small pain in his chest.

war

STANZA 3:LINE 9 TO 12:"As I looked at him, I could see the large stain........just have a small pain in my chest."

EXPLANATION:As the narrator looked at him he could notice the large stain on the soldier boy's shirt that became reddish-brown by warm blood mixed with dirt.He said that he did not need much water as He counted himself luckier than the rest of the soldiers. Other soldiers were dead in the battle but he had only a small pain in his chest.
STANZA 4:LINE 13 TO 16:"Must be fatigue ,he weakly smiled.........I felt this small pain in my chest."

EXPLANATION:The injured soldier replied to the narrator by smiling weakly that it must be a fatigue.He also added that he might be getting old because the sun was shining brightly but he was still feeling cold. The two hundred soldier boys climbed the hill but as they reached the hillock there was an explosion and he felt a small pain in his chest. It can be said that the cause of this soldier's small pain is the explosion which caused him this injury.
STANZA 5:LINE 17 TO 20:"I looked around to get some aid........this small pain in my chest."

EXPLANATION:The soldier boy narrated his hardship story in the battle to the narrator that how he looked around to get some aid.The only things he could find was big deep depressions in the earth and dead bodies on the ground. He mentioned to the narrator how he kept firing on the enemies effortlessly. He tried his best but finally sat down with this small pain in his chest.
STANZA 6:LINE 21 TO 24:"I am grateful,sir,........find himself defeated by a small pain in my chest."

EXPLANATION:As the narrator handed the soldier a canteen(a small container used by soldier for carrying water) he whispered that he was grateful to him(narrator) and gave a smile that according to the narrator was the brightest smile he had ever seen. He commented upon himself that it seemed to him so silly that a man of his size full of vim and zest could find himself defeated by a small pain in his chest.
STANZA 7:LINE 25 TO 28:"What would my wife be thinking of her man........HERE one day with this small pain in my chest"

EXPLANATION:The narrator thinking about his wife added that what would his wife think of him when she would see him in that vanquished condition.She would think that a strong and full grown man is sitting there alone too weak to stand up by himself. What would his mother imagine about him, as she held him to her chest when he was small, That he would be sitting here one day with this small pain? The soldier was feeling shameful because if his wife and mother would see him like this way then he would make them feel deplorable.
STANZA 8:LINE 29 TO 32:"Can it be getting dark so soon?........quietly,the boy died from that small pain in his chest."

EXPLANATION:The soldier boy asked the narrator that if it was getting dark so soon.The injured soldier winced up at the sun. He said that it was growing dim and he thought that the day had just begun. He further added that he was thinking to take rest before covering the distance.....And he quietly died from that small pain in his chest.
STANZA 9:LINE 34 TO 37:"I don't recall what happened then........against the small one in his chest."

EXPLANATION:The narrator said that he could not recall what happened after that.He thought that he must have cried. He put his arms around the dead soldier and pulled him to his side and as held the soldier towards him. He could fell their wounds being pressed against each other, the large one in his heart against the small one in the soldier boy's chest.

Read More

Featured Post

2 He said I wonder if I will meet those officers again Begin: He wondered that

1. He said I wonder if I will meet those officers again. ( Begin: He wondered that.... ) Ans.He wondered if he would meet those officer...